Rokovania o zmiernení gréckeho dlhu sa začnú, naznačil Juncker

Grécko v zásade dosiahlo ciele reforiem požadovaných veriteľmi a jeho partneri v eurozóne začnú rokovať o možnom zmiernení gréckeho dlhu.

08.05.2016 12:42
debata (2)

V rozhovore s nemeckými denníkmi to podľa agentúry AFP povedal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Grécky minister financií Euklidis Tsakalotos súčasne varoval pred požiadavkami ďalších škrtov nad rámec opatrení obsiahnutých v teraz prejednávanom balíčku reforiem.

Ministri financií eurozóny sa v pondelok stretnú v Bruseli, aby dokončili revíziu gréckeho záchranného programu, ktorý je podmienkou pre uvoľnenie ďalších úverov. Atény musia v júli splatiť Medzinárodnému menovému fondu (MMF) a Európskej centrálnej banke zhruba päť miliárd eur.

„Prechádzame prvou revíziou programu a ciele sa v zásade dosiahli,“ povedal Juncker v rozhovore s novinármi z nemeckej mediálnej skupiny Funke. To umožní „začať prvé diskusie o tom, ako v dlhodobom pohľade dosiahnuť, aby bol grécky dlh udržateľný“.

Rokovania o znížení gréckeho dlhu dlhodobo odmieta Nemecko, aj keď sa pre nich v sobotu vyslovil nemecký sociálnodemokra­tický vicekancelár Sigmar Gabriel. Reštrukturalizáciu gréckeho dlhu žiada dlhodobo aj MMF. Šéfka MMF Christine Lagardeová túto požiadavku zopakovala v liste, ktorý v piatok zverejnil denník Financial Times.

MMF v liste tiež kritizoval požiadavku eurozóny, aby Atény dosiahli v roku 2018 primárny prebytok 3,5 percenta hrubého domáceho produktu. Fondu by stačil primárny prebytok 1,5 percenta. Tvrdí, že dosiahnuť 3,5 percent bude veľmi ťažké a „možno kontraproduktívne“. Do primárneho prebytku sa nezapočítavajú splátky dlhov.

Podľa fondu na dosiahnutie primárneho prebytku 3,5 percenta nebudú stačiť škrty vo výške 5,4 miliardy eur, s ktorými počíta terajší záchranný program, ale bude potrebných ďalších 3,6 miliardy eur. MMF súčasne tvrdí, že reformy ponúkané Aténami nie sú dostatočné.

„Akýkoľvek balíček nad rámec 5,4 miliardy eur budú Gréci a finanční analytici považovať za… sociálne a ekonomicky kontraproduktívne,“ napísal Tsakalotos v liste svojim kolegom z euroskupiny, o ktorom informovala agentúra Reuters.

„Neexistuje spôsob, akým by takýto balík mohla schváliť súčasná vláda alebo akákoľvek demokratická vláda, ktorú si dokážem predstaviť,“ uviedol.

Súčasťou škrtov a reforiem sú zmeny v dôchodkovom a daňovom systéme, o ktorých bude v nedeľu rokovať a hlasovať grécky parlament a pre ktoré Gréci štrajkovali.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #MMF #trojka veriteľov