MMF vyzýva eurozónu rokovať o zmiernení gréckeho dlhu

Medzinárodný menový fond (MMF) oznámil ministrom financií eurozóny, že musia okamžite začať rokovania o zmiernení dlhovej záťaže pre Grécko, napriek nemeckému nesúhlasu.

07.05.2016 13:08
debata (5)

MMF to uviedol v liste, ktorý v piatok zverejnil a okomentoval denník Financial Times. Ministri financií krajín platiacich eurom majú rokovať o Grécku na pondelkovej mimoriadnej schôdzke v Bruseli.

Doterajší postup je taký, že úspešné uskutočnenie reforiem, požadovaných od Grécka podľa medzinárodného záchranného programu z minulého leta, otvorí dvere k uvoľneniu ďalších peňazí pre Grécko a k rokovaniam o zmiernení jeho obrej dlhovej záťaže. Šéfka MMF Christine Lagardeová sa ale domnieva, že snažiť sa zaraďovať tieto otázky za seba nemá zmysel.

„Domnievame sa, že špecifické opatrenia, reštrukturalizáciu dlhu a financovanie je teraz nutné prerokovať súčasne,“ napísala podľa FT Lagardeová v liste.

MMF naďalej kritizuje jeden z cieľov programu, podľa ktorého by Atény mali dosiahnuť v roku 2018 primárny prebytok 3,5 percenta hrubého domáceho produktu. Tento cieľ si vyžiadali ministri financií eurozóny na čele s Nemeckom. Fond by bol spokojný s primárnym prebytkom 1,5 percenta a tvrdia, že dosiahnuť 3,5 percent bude veľmi ťažké a „možno kontraproduktívne“.

Veritelia sa tento rozpor medzi ministrami a fondom pokúsili vyriešiť. V apríli sa zhodli, že sa budú chcieť dohodnúť s Gréckom na súbore náhradných opatrení pre prípad, že sa vyššie spomínaný cieľ pre primárny prebytok vo výške 3,5 percenta nepodarí splniť.

Lagardeová ale teraz jasne oznámila, že tieto rozhovory o náhradných opatreniach sú po mesiaci bezvýchodiskových rokovaní márne. Na program rokovania sa podľa nej musia okamžite dostať zmiernenie dlhovej záťaže, inak hrozí, že MMF svoju účasť v programe zruší.

Grécko ďalšie peniaze potrebuje. Minister financií Euklidis Tsakalotos v minulých týždňoch upozornil, že ak nebude zhoda do mája, hrozí krajine bankrot, pretože do júla už nebude mať dostatok peňažných prostriedkov na splácanie dlhov.

Chystané kľúčové zmeny v dôchodkovom a daňovom systéme, ktoré sú jednou z podmienok programu, ale vyvolávajú protesty. Gréci sa obávajú, že to prinesie ďalšie finančné zaťaženie. V krajine sa v piatok kvôli tomu začal dvojdňový štrajk, ktorý zvolali tamojšie najväčšie odborové organizácie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #MMF #trojka veriteľov #eurozóna