Autá bez vodiča môžu byť čoskoro na cestách, tvrdí šéf Fiatu Chrysleru

Samostatne riaditeľné autá by sa na cestách mohli objaviť o päť rokov. Vyhlásil to v piatok generálny riaditeľ automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Sergio Marchionne. O tom, že technológia samoriadenia je bližšie, než si myslel, ho vraj presvedčila spolupráca s americkým Googlom.

07.05.2016 08:00
debata (4)

Obe firmy tento týždeň oznámili, že budú spolupracovať na technológii autonómneho šoférovania a v rámci testovania ju namontujú do sto minivanov Chrysler Pacifica. U Google je to vôbec prvýkrát, keď pri inštalácii čidiel a počítačov pre autonómne riadenie spolupracuje priamo s tradičnými výrobcami áut.

FCA a holdingová spoločnosť Alphabet, ktorej Google patrí, však ešte musia určiť, komu budú patriť dáta z tejto spolupráce, uviedol Marchionne.

„Potrebujeme sa dostať do fázy, keď to auto bude natoľko schopné fungovania, že budeme môcť hovoriť o výťažku z tejto práce,“ vyhlásil šéf FCA pri príležitosti začatia výroby minivanov Pacifica v továrni v kanadskom Windsore.

Niektoré automobilky sa zdráhajú spolupracovať s technologickými spoločnosťami, pretože chcú technológie vo svojich autách vlastniť. Podľa Marchionneho je ale veľmi skoro na to povedať, kto bude nakoniec pri prechode na samoriadené vozidlá hrať prím, takže je múdre, aby FCA spolupracovala s inými firmami a naučila sa, čo môže.

Vývoju samoriadených áut a príslušných technológií sa venujú aj ďalšie firmy, napríklad výrobca elektromobilov Tesla Motors. Najväčšia americká automobilka General Motors Company sa v marci dohodla na prevzatí mladej kalifornskej firmy zaoberajúce sa samoriadenými autami Cruise Automation.

Nemecké automobilky Daimler, BMW a Volkswagen vlani kúpili mapovú službu HERE od fínskej spoločnosti Nokia, aby tak urýchlili vlastný vývoj v oblasti autonómneho riadenia.

Firmy vyvíjajúce samoriadená autá si ale často sťažujú na bezpečnostné regule, ktoré im bránia tieto vozidlá účinne testovať.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #automobilky #Fiat Chrysler Automobiles