V USA si môžete kúpiť nedokončenú jadrovú elektráreň

Americká energetická spoločnosť Tennessee Valley Authority (TVA) predáva svoju nedokončenú jadrovú elektráreň, ktorá ju za posledných viac ako štyridsať rokov stála vyše štyri miliardy dolárov.

06.05.2016 13:28
debata (6)

Jadrová elektráreň Bellefonte v Alabame sa rozkladá na rozlohe 1600 akrov (takmer 6,5 kilometra štvorcového) a zahŕňa dva čiastočne dokončené jadrové reaktory, kancelársku budovu, sklady, parkoviská, železničnú vlečku a heliport.

Vedenie TVA odhlasovalo, že Bellefonte je pre firmu prebytočný majetok. Celé miesto bolo ohodnotené na 36 miliónov dolárov, dodal prezident a generálny riaditeľ Bill Johnson. Elektráreň predajú v aukcii najvyššej ponuke, ale TVA bude pri hľadaní nového majiteľa zvažovať, aký bude mať zmena majiteľa vplyv na tvorbu pracovných miest a ekonomické dopady.

„Budú tu musieť byť pozitívne dopady na komunitu, aby sme vás kvalifikovali medzi uchádzačov,“ dodal Johnson.

TVA začala výstavbu elektrárne v roku 1974, ale nikdy nedokončila obaja reaktory, ktoré tu mali byť v prevádzke. Stavba bola zastavená v roku 1988 kvôli poklesu dopytu po elektrine. TVA zvažovala obnovenie výstavby a žiadosť o povolenie k výstavbe ďalších dvoch reaktorov, ale nakoniec povolenie stiahla, keď sa rozhodla, že elektráreň nepotrebuje. Nedávna štúdia firmy ukázala, že nebude potrebovať novú veľkú elektráreň, ktorá by vyrábala elektrinu 24 hodín denne, najmenej najbližších 20 rokov.

Dokončenie Bellefonte by tiež podľa člena správnej rady Erica Satza nebolo ekonomicky životaschopné. Za posledných 40 rokov sa toho na energetickom trhu veľa zmenilo, vrátane obrovského zlepšenia účinnosti a rozvoja technológií výroby z obnoviteľných zdrojov.

Rozhodnutie o predaji je ďalšou ranou pre jadrovú energetiku. Pred desiatimi rokmi sa zdalo, že zamierila k oživeniu, avšak túto nádej zmaril lacný zemný plyn, vysoké náklady na stavbu a relatívne stagnujúci dopyt po elektrine, napísala agentúra AP.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #USA