Britský vládny poradca: Veterná a solárna energia je plytvanie

Veterné turbíny a solárne panely sú pre krajiny, ako je Británia, mrhaním peniazmi, povedal bývalý vedecký poradca britskej vlády David MacKay.

05.05.2016 11:03
debata (24)

Najvhodnejším prostriedkom na dosiahnutie nulových emisií je v Británi kombinácia jadrovej energie a využívanie fosílnych palív pri zachytávaní a ukladaní oxidu uhličitého, povedal profesor MacKay vo svojom poslednom rozhovore, ktorý poskytol minulý mesiac niekoľko dní pred svojou smrťou.

Ak chce Británia spoľahlivé dodávky nízkouhlíkovej energie aj cez zimné obdobie, keď slnko nesvieti a vietor často nefúka, sú zariadenia pre veternú a solárnu energiu zbytočné, povedal MacKay, ktorý bol do roku 2014 päť rokov hlavným vedeckým poradcom ministerstva energetiky a klimatických zmien.

Podrobil pritom kritike „strašný sebaklam“ zástancov obnoviteľných zdrojov, ktorí sú presvedčení, že slnko a vietor sú schopné pri dostatočne vysokej kapacite a s pomocou ukladania prebytočnej energie do batérií zabezpečiť všetku britskú potrebu energie.

MacKay sa v úlohe vedca a poradcu snažil vyhýbať podpore konkrétnych riešení, avšak podľa webovej stránky denníka Daily Telegraph dal svoje prvé odporúčanie „racionálneho postupu pre Britániu“.

„Možno, keďže sa mi kráti čas, mal by som to povedať úplne otvorene. Myslím si, že Británia chce riešenie s nulovými emisiami, ale pritom také, ktoré funguje aj v zime“. Navyše vzhľadom na obavy britskej verejnosti o ceny energie „by sa mali hľadať riešenia s nízkymi nákladmi“.

"Ak chceme optimalizovať náklady a chceme, aby to fungovalo v zime, aj keď nebude celý týždeň vietor a samozrejme ani slnko, je rozumné zamerať sa na zachytávanie a ukladanie oxidu uhličitého (z uhoľných alebo plynových elektrární), čo svet tiež potrebuje, a takisto na jadro.

„Čo sa týka príspevku vetra a slnka, ten by mal byť v Británii "takmer nulový“, povedal MacKay. S týmito zdrojmi by podľa neho len zbytočne vzrástli náklady celého systému.

Ak bude mať Británia dostatok nízkouhlíkových kapacít schopných sprevádzať krajinu zimným obdobím bez vetra a slnka, potom pre veterné turbíny a solárne panely „nie je jediný dôvod“.

Keby mala Británia závisieť úplne od vetra a slnka, vyžadovalo by to podľa MacKaya „zaplavenie stoviek údolí“ prečerpávacím priehradami. Keby mali ukladanie energie zabezpečovať batérie, museli by byť „absurdne veľké“ a náklady batériovej technológie by sa museli znížiť na stotinu dnešnej úrovne, aby to bola nákladovo realistická varianta.

Solárne panely sú podľa MacKaya dobré v teplých oblastiach, zatiaľ čo kombinácia vetra a ukladanie energie by mohla dávať zmysel v krajinách, ktorým na cene energie nezáleží. V Británii vlády subvencovali solárne panely napriek odporúčaniam vládnych expertov a úradníkov, pretože to presadzovali poslanci a solárna lobby, povedal MacKay.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #energetika #ekológia #veterná energia #solárna energia