Nedostatok vody vysuší niektoré ekonomiky na kosť

S nedostatkom vody bude v najbližších desaťročiach zápasiť mnoho krajín, no hospodárstvo niektorých z nich utrpí veľmi vážne straty. Ohrozené tak bude živobytie miliónov ľudí, čo môže vyvolať ďalšie masívne migračné vlny.

06.05.2016 07:00
deti, afrika, černosi, smäd Foto:
Nedostatok vody je najväčšou hrozbou pre ekonomický rast a stabilitu krajín Blízkeho východu, Afriky, Strednej Ázie a južnej Ázie.
debata (70)

Upozornila na to Svetová banka, podľa ktorej sú najviac ohrozené krajiny Blízkeho východu, Afriky, Strednej Ázie a južnej Ázie. Nedostatok vody môže osekať výkon ich hospodárstva až o 14 percent, čo najtvrdšie pocítia najmä chudobnejšie vrstvy obyvateľov.

Svetová banka upozorňuje, že do roku 2050 stúpne dopyt po vode hlavne vo väčších mestách a v poľnohospodár­stve. Vyrovnať sa so situáciou budú mať problém práve tie oblasti, kde dostatočný prístup k vodným zdrojom už ani dnes nie je samozrejmosťou. To podľa banky môže viesť k novým ozbrojeným konfliktom a masovej migrácii. Krajiny Blízkeho východu by pre sucho mohli prísť až o 14 percent hrubého domáceho produktu (HDP). Oblasť Sahel, ktorá sa tiahne naprieč Afrikou na juh od Sahary stratí 12 percent HDP. Jedinou možnosťou, ako sa tomu vyhnúť, je podľa banky radikálna zmena manažmentu vodných zdrojov a spotreby vody. Ak sa rýchlo využívanie vody nezmení, doplatia na to aj milióny ľudí zo Strednej Ázie a východnej Ázie, kde hospodárstvo jednotlivých krajín môže spadnúť o sedem až 11 percent. Na Slovensku by podľa odhadov takýto pokles ekonomiky zvýšil mieru nezamestnanosti nad 20 percent.

„Hospodárstvo týchto krajín dostane tvrdý zásah,“ uviedol Richard Damania, hlavný environmentálny ekonóm Svetovej banky. „Nedostatok vody je najväčšou hrozbou pre ekonomický rast a stabilitu v daných regiónoch a klimatické zmeny situáciu ešte zhoršujú,“ dodal k tomu prezident banky Jim Yong Kim.

Podľa vedcov väčšina sveta bude v najbližších desaťročiach pre klimatické zmeny čeliť vplyvom suchšieho a teplejšieho podnebia. Dažďové zrážky budú viac nepredvídateľné a týka sa to aj monzúnov, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie agrosektora na juhu Ázie. Na druhej strane prudké búrky môžu kontaminovať rezervoáre s pitnou vodu a ničiť príbytky aj úrodu. Nedostatok pitnej vody pocítia aj obyvatelia veľkých miest. Zdroje vody v husto osídlených aglomeráciách môžu do roku 2050 klesnúť až o dve tretiny. „Zdá sa, že ekonomický rast je veľmi smädný biznis,“ uviedol Damania. Ľudia v mestách tak zrejme budú musieť platiť podstatne viac za základné komodity, ako je voda a potraviny, ktorých cena môže vyletieť nahor práve pre nedostatok vlahy na poliach. To sa následne môže prejaviť v zhoršení zdravotného stavu obyvateľov.

Svetová banka preto vyzýva na efektívnejšie využívanie vody. Napríklad v niektorých krajinách sa strácajú až dve tretiny vody len pre opotrebované a deravé vodovodné potrubia. Byť pripravený na dlhšie obdobia sucha bude predstavovať rozdiel medzi zvládnutím situácie a humanitárnou katastrofou. Svetová banka preto na decembrovej klimatickej konferencii COP21 v Paríži predstavila investičný program pre Indiu, Keňu, Maroko a krajiny z povodia africkej rieky Niger.

„Podľa našej analýzy by mali mnohé krajiny lepšie manažovať vodné zdroje, ináč budú vystavené dlhším periódam ekonomického úpadku. Stále nie je neskoro sa na suchšiu budúcnosť pripraviť,“ dodal Jim Yong Kim.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #hospodárstvo #nedostatok #nedostatok vody