Uber zostavil skupinu lobistov, majú presvedčovať vlády

Popredný svetový prevádzkovateľ internetovej aplikácie pre alternatívnu taxislužbu Uber Technologies zostavil osemčlenný poradný výbor, ktorý bude americkej firme pomáhať s presviedčaním vlád a úradov po celom svete.

05.05.2016 08:18
debata

Sú v ňom napríklad ľudia z administratívy amerického prezidenta Baracka Obamu alebo bývalá podpredsedníčka Európskej komisie Neelie Kroesová, napísala agentúra Bloomberg.

Uber, ktorý bol v roku 2009 založený v San Franciscu, v posledných rokoch mohutne expanduje po celom svete. Dostáva sa pritom do stretov s vládami a úradmi jednotlivých krajín a miest. Tradičné taxislužby firmu obviňujú z nekalej konkurencie, pretože Uber často obchádza prísne regulačné predpisy. Firma sa v poslednej dobe začína snažiť o kooperatívnejší prístup.

Členmi výboru sú z Američanov prvý Obamov minister dopravy Ray LaHood a bývalá šéfka Obamovej rady pre domácu politiku Melody Barnesová. Sú v ňom okrem holandskej podnikateľky Kroesovej napríklad aj bývalý premiér Peru Roberto Danino alebo saudská princezná Ríma as-Saúd.

„Telefónne aplikácie ako Uber môžu podstatne zlepšiť dopravu v mestách, bez toho by to daňovníka čokoľvek stálo,“ uviedol v oznámení firmy jej hlavný poradca David Plouffe, ktorý predtým pôsobil ako Obamov poradca.

Rada sa bude stretávať dvakrát do roka. Jej členovia budú odmeňovaní firemnými akciami, oznámil hovorca Uberu bez ďalších podrobností.

Mobilné aplikácie Uber umožňuje zákazníkom spojiť sa priamo s registrovanými vodiči, ktorí ich odvezú na zadané miesto. Uber podniká tiež na slovenskom trhu.

debata chyba
Viac na túto tému: #taxi #Uber