Automobilka Tesla prehĺbila stratu, urýchli plán výroby

Americký výrobca elektrických vozov Tesla Motors v prvom štvrťroku prehĺbil čistú stratu na 282,3 milióna dolárov zo straty 154,2 milióna dolárov pred rokom. Automobilka v stredu tiež uviedla, že pol milióna vozidiel vyrobí už v roku 2018, teda o dva roky skôr, než plánovala.

05.05.2016 07:37
debata

Po očistení o mimoriadne položky Tesla prerobila 57 centov na akciu. Analytici oslovení agentúrou Reuters predpokladali stratu 58 centov. Príjem spoločnosti za tri mesiace do konca marca stúpol na 1,15 miliardy dolárov z 939,9 milióna v rovnakom období pred rokom.

Automobilka v stredu uviedla, že výrobný plán urýchlila pre vysoký dopyt po novom sedane Model 3, čo je prvý automobil tejto automobilky určený pre masový trh. Generálny riaditeľ Tesly Elon Musk na konci apríla uviedol, že automobilka naň získala už takmer 400 000 objednávok. Novinka by mala ísť do výroby koncom budúceho roka.

Tesla Motors teraz vyrába dva modely s elektrickým pohonom. Je to sedan Model S a športovo-úžitkové vozidlo Model X, ktorý sa začalo predávať vlani v septembri. Pred Modelom S vyrábala Tesla ešte športový Roadster, jeho výrobu ale v roku 2012 ukončila.

Automobilka tiež uviedla, že v tomto roku naďalej počíta s dodaním 80 000 až 90 000 vozidiel na trhy, ako avizovala skôr. Vlani Tesla predala viac ako 50 000 vozidiel, čo bolo o 60 percent viac ako v roku 2014.

Akcie podniku sa v predĺženom obchodovaní vydali nahor a pridávali viac ako päť percent. V riadnom obchodovaní pritom odpísali 4,2 percenta po špekuláciách, že v čase, keď Tesla pracuje na svojom prvom modeli pre masový trh, ju opúšťajú dvaja špičkoví výrobní riaditelia.

U športovo-úžitkového Modelu X Tesla narazila na problémy so zvyšovaním výroby. Investori si začali klásť otázky, či v príúade najnovšieho Modelu 3 automobilka dokáže svoje ambiciózne výrobné ciele splniť.

debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #Tesla Motors