Ak by bol U. S. Steel na predaj, časť z neho by možno chcel štát

Minister hospodárstva Peter Žiga do budúcnosti nevylúčil v prípade predaja spoločnosti U.S. Steel Košice (USSK) záujem štátu o kúpu nejakého podielu.

04.05.2016 15:18
debata (10)

"Mám obavy zo zmeny vlastníka, pokiaľ by išlo o neštandardného vlastníka. Dali by sme potom možno nohu do dverí a získali nejakú časť podielu vo VSŽ (USSK – pozn. red.), a tým pádom sa zúčastňovali na vedení podniku,“ povedal po stredajšom rokovaní vlády Žiga.

Minister nechcel špekulovať, o aký podiel by sa štát v budúcnosti mohol uchádzať v košických oceliarňach. „Nie sme tak ďaleko, aby sme hovorili o konkrétnych číslach, o konkrétnych percentách. Taký 34-percentný podiel je však taký blokačný mechanizmus, aby vedel štát hovoriť do konania podniku. Nie sme však tak ďaleko,“ uviedol Žiga.

Podľa neho štát v súčasnosti nevie vylúčiť, že americký investor košický podnik predá. "Ak sa U.S. Steel rozhodne, že svoje akcie predá, vláda nemá žiadne legislatívne páky na to, aby do tohto procesu vstúpila. Môže maximálne vstúpiť do tohto procesu a povedať, že ja vám dám viac za tento podiel. To je jediná možnosť, ktorú vláda má,“ dodal minister hospodárstva.

Vzťahy medzi novou vládou a vedením spoločnosti U.S. Steel sú podľa Žigu štandardné. „Nemám v tejto chvíli, čo by som vytýkal U.S. Steelu. Z môjho pohľadu sa memorandum plní. Sme radi, že máme takéhoto stabilného partnera,“ konštatoval Žiga.

Spoločnosť U.S. Steel Košice v polovici marca informovala, že zrušila viac než dvadsať pracovných miest. Hovorca USSK Ján Bača vtedy tieto kroky označil za jednu z aktivít zameraných na prispôsobenie nákladov zložitým trhovým podmienkam, vrátane oslabenia cien ocele a dovozom ocele za neférových podmienok. Proces reštrukturalizácie sa mal dotknúť administratívy a manažmentu. Zástupcovia odborárov v apríli po podpise kolektívnej zmluvy vyslovili domnienku, že bude pokračovať takzvaná „salámová metóda prepúšťania“, keď zamestnávateľ prepustí za mesiac len 29 ľudí, prepustenie 30 ľudí sa totiž už považuje za hromadné prepúšťanie.

V marci 2013 podpísala druhá vláda Roberta Fica s americkou spoločnosťou U.S. Steel memorandum, ktoré malo garantovať zotrvanie amerického investora v košickom podniku ďalších päť rokov. Vláda na oplátku sľúbila americkej firme úľavy v oblasti energetiky a v oblasti životného prostredia. Podľa memoranda nemali Američania z košickej hutníckej fabriky hromadne prepúšťať, ale udržať zamestnanosť na súčasnej úrovni.

Spoločnosť U.S. Steel Košice vznikla prevzatím niekdajšieho hutníckeho kombinátu VSŽ americkou spoločnosťou U.S. Steel Corporation v júni roku 2000. Spoločnosť patrí k najväčším výrobcom plochých valcovaných výrobkov v Európe, ktoré dodáva najmä pre automobilový, strojársky a elektrotechnický priemysel.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #U. S. Steel