USA odmietajú uznať slovenský Tokaj

Američania tlačia na Európu, aby v budúcnosti nemali len krajiny EÚ výlučné právo používať špecifické názvy vín, vrátane Tokaja vyprodukovaného na Slovensku či francúzskeho burgundského.

04.05.2016 14:00
vinice, vinič, hrozno, Tokaj, Tokajská oblasť Foto: ,
Pohľad na vinice v slovenskej časti Tokajskej oblasti.
debata (147)

Týka sa to aj liehovín, napríklad označenia Spišská borovička či francúzskeho koňaku. Zmeny chcú USA pretlačiť v rámci pripravovaného Transatlantického obchodného a investičného partnerstva (TTIP). Podľa tajných dokumentov z rokovaní medzi USA a úniou, ktoré v pondelok zverejnila holandská pobočka organizácie Greenpeace, po nesplnení podmienok Washington hrozí, že zablokuje exportné úľavy pre európsky automobilový priemysel.

Američania, naopak, chcú, aby EÚ uvoľnila pravidlá pre dovoz geneticky modifikovaných potravín z USA. V tajných dokumentoch o priebehu rokovaní o TTIP sa píše, že „EÚ pripomenula, že TTIP musí zahŕňať komplexné disciplíny týkajúce sa vína a liehovín založené na existujúcich bilaterálnych dohodách. Treba vylúčiť možnosť pre USA, aby ich producenti používali 17 semi-generických názvov vín EÚ uvedených v prílohe II. Dohody o víne z roku 2006. Americká strana zopakovala svoj nesúhlas so začlenením pravidiel vína a požiadavky EÚ na semi-generické názvy v TTIP. EÚ vyjadrila silné znepokojenie a avizovala kroky na politickej úrovni.“ V semi-generických názvoch je aj Tokaj.

Slovenskí vinohradníci a vinári sa voči takýmto postupom jasne ohradili. „Zásadne nesúhlasíme s tým, aby USA mohli používať výrazy Tokaj a Burgundské. Považujeme to za prvý krok k zničeniu celého systému chránených označení pôvodu vín, na ktorý by EÚ mohla zásadne doplatiť,“ povedala pre Pravdu výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Jaroslava Kaňuchová Pátková.

Nerešpektovaná stará dohoda

Zmeny na trhu si neželá ani slovenský rezort pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. „Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka jednoznačne nesúhlasí s tým, aby USA prostredníctvom TTIP nútili EÚ k nárastu dovozu agro-potravinárskych produktov. Ministerstvo spoločne s inými členskými štátmi presadzuje vylúčenie najcitlivejších agrárnych položiek z rámca dohody, respektíve obmedzenie liberalizácie stanovením colnej kvóty,“ odkázalo tlačové oddelenie ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Informácia Ministerstva hospodárstva SR o stave rokovaní o TTIP z roku 2014 pritom bola, že Tokaj je na dobrej ceste, aby ho Američania uznali. Je možné, že Američania medzičasom zmenili taktiku a víno je súčasťou širšieho rámca debát a hľadania kompromisov. „Čo sa týka vína, Tokaj je už zahrnutý v Dohode o víne medzi EÚ a USA, pričom SR má záujem o jeho exkluzívnu ochranu aj v rámci TTIP,“ informoval pred dvoma rokmi rezort hospodárstva. Tiež sa vtedy vyjadril, že slovenskí liehovarníci zatiaľ neindikovali záujem o ochranu a zahrnutie liehovín do zoznamov chránených zemepisných označení aj z toho dôvodu, že SR nemá relevantné vývozy svojich liehovarníckych produktov s geografickým označením do USA. U potravinových výrobkov vtedy slovenskí výrobcovia indikovali, že nemajú záujem o zahrnutie do zoznamov, pričom v tom čase išlo o skalický trdelník, bryndzu a oštiepok.

USA by, naopak, mohli byť príležitosťou pre slovenských výrobcov, pretože sú aj veľkým dovozcom vína a nedokážu pokryť svoju stále stúpajúcu potrebu.
Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska

V EÚ je však značka Tokaj chránená. Vinári si ešte v roku 2014 označenie Vinohradnícka oblasť Tokaj, pod ktorým je v elektronickom registri E-Bacchus zaregistrovaná slovenská časť Tokaja a Maďarsko, krvopotne vydobyli. Rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie, že registrácia nepredstavuje napadnuteľný akt, vyvolalo vtedy úľavu i zadosťučinenie medzi slovenskými vinármi.

USA sú pre Slovensko aj príležitosťou

Vinári majú takisto obavy zo zmeny podmienok pri dovoze vína z USA. „Pri dovoze vína sú nerovnaké podmienky, týkajúce sa povolených enologických postupov, teda výroby vína. V USA sú povolené oveľa vyššie limity, napríklad okyseľovanie. Je povolená kyselina citrónová viac ako 1000 mg/l. Akékoľvek nerovnaké podmienky majú vplyv na cenu a kvalitu vína. S povolením väčšieho množstva prípravkov klesá cena vína, ale aj kvalita,“ konštatuje Pátková.

USA však nie sú zásadným vývozcom vína na svetovom trhu, preto by dovoz amerického vína nemal výrazne ovplyvniť slovenský trh. USA patria k dovozcom vín s vyššou pridanou hodnotou, nie tých najlacnejších, ktoré tvoria na Slovensku stále takmer 50 percent trhu. „USA by, naopak, mohli byť príležitosťou pre slovenských výrobcov, pretože sú aj veľkým dovozcom vína a nedokážu pokryť svoju stále stúpajúcu spotrebu. Tá sa v priemere hýbe okolo 4 litrov na osobu a rok, takže potenciál na rast ešte majú,“ tvrdí Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska.

Dohoda v neprospech Európy

Celá dohoda TTIP podľa zverejnených dokumentov jasne ukazuje, že zatiaľ je v neprospech Európy a jej spotrebiteľov. Dohoda ohrozuje napríklad právomoci regulátorov. Tí európski uplatňujú princíp predbežnej opatrnosti. Inými slovami, produkt dodajú na trh len vtedy, ak sa preukáže, že nie je zdraviu škodlivý. V USA však platí, že pokiaľ sa nepreukáže, že je produkt zdraviu škodlivý, smie sa predávať. Týka sa to nielen spomínaného vína a liehovín, ale aj iných potravín, kozmetiky,che­mikálií, liekov a podobne.

Európska komisia však opakovane potvrdila, že v TTIP nebudú štandardy bezpečnosti potravín predmetom kompromisu. Do budúcnosti by to mohlo vyzerať tak, že by sa do Európy dodávali z USA produkty, ktoré spĺňajú európske štandardy. Americkí producenti by tak nastúpili na tzv. duálny systém, v ktorom by pri chove zvierat či pestovaní plodín určených pre európsky trh nepoužívali napríklad rastové hormóny. Až 70 percent amerických potravín je geneticky modifikovaných. Američania by podľa komisie v prípade dohody TTIP mali takisto v budúcnosti dodávať na európsky trh len jasne označené potraviny, ktoré na americkom trhu povinnosťou zo zákona momentálne nie sú.

Vyjednávači v Európe a vo Washingtone sa usilujú o dokončenie kľúčových častí dohody TTIP do konca tohto roka, teda ešte pred americkými prezidentskými voľbami, ktoré sa budú konať začiatkom budúceho roka. S príchodom nástupcu za dosluhujúceho prezidenta USA Baracka Obamu do Bieleho domu a predvolebnými kampaňami v mnohých európskych krajinách by sa už aj tak zložité rokovania mohli ešte viac skomplikovať. K ratifikácii však počas Obamovho úradovania zrejme už nedôjde.

© Autorské práva vyhradené

147 debata chyba
Viac na túto tému: #TTIP #Tokaj #chránené zemepisné označenie