Šéf ľudovcov v europarlamente kritizoval Nord Stream 2

Projekt druhej trasy plynovodu z Ruska do Nemecka cez Baltské more, Nord Stream 2, je nezlučiteľný so základnými hodnotami a cieľmi EÚ. Tvrdí to šéf skupiny Európskej ľudovej strany (EPP) v Európskom parlamente (EP) Manfred Weber.

03.05.2016 16:39
debata (19)

EPP sa domnieva, že projekt nesmie získať finančnú podporu od EÚ a európske inštitúcie musia pri jeho posudzovaní dôsledne uplatniť pravidlá tretieho energetického balíčka v EÚ, uviedol Weber v liste adresovanom európskemu komisárovi pre energetiku Miguelovi Ariasovi Canetemu a nemeckému vicekancelárovi a ministrovi hospodárstva Sigmarovi Gabrielovi. O liste datovanom 26. apríla informoval spravodajský portál euractiv.com.

„Ako prezident skupiny EPP by som chcel zdôrazniť, že projekt je nezlučiteľný s kľúčovými cieľmi diverzifikácie tranzitných ciest pre dovoz energií a zdrojov dodávok energií. Viedol by naopak k výraznému zvýšeniu závislosti EÚ na dodávkach plynu z Ruska,“ napísal europoslanec za bavorskú Kresťansko-sociálnu úniu, ktorá je sesterskou stranou nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Projekt môže ohroziť dodávky plynu do krajín strednej a východnej Európy vrátane Ukrajiny, uviedol ďalej Weber. Poukázal pritom na vyhlásenie Gazpromu, podľa ktorého ruská spoločnosť po dokončení projektu Nord Stream 2 plánuje zastaviť dodávky plynu Ukrajine.

V polovici marca poslali premiéri deviatich stredo a východoeurópskych krajín vrátane Slovenska Európskej komisii list, v ktorom vyjadrili svoj nesúhlas so spomínaným plynovodným projektom. Pripravovaný plynovod podľa nich negatívne ovplyvní využiteľnosť existujúcej tranzitnej infraštruktúry prechádzajúcej cez región strednej a východnej Európy a najmä cez Ukrajinu. Predsedovia vlád tiež zdôraznili, že zámer vybudovať plynovod Nord Stream 2 nie je v súlade s cieľmi Energetickej únie požadujúcimi diverzifikáciu prepravných trás, dodávateľov a zdrojov.

Rusi už v súčasnosti dodávajú do Nemecka plyn prostredníctvom plynovodu Nord Stream. V septembri minulého roka Gazprom vytvoril konzorcium so spoločnosťami E.ON, BASF/Wintershall, OMV, ENGIE a Royal Dutch Shell s cieľom vybudovať plynovod Nord Stream 2, ktorý by umožnil Rusku do roku 2019 úplne obísť Ukrajinu a tým pádom aj Slovensko. Práve koncom roka 2019 končí platnosť rusko-ukrajinskej zmluvy o preprave plynu cez Ukrajinu do západnej Európy. Trasa Nord Stream 2 by kapacitu plynovodu zdvojnásobila na 110 miliárd kubických metrov ročne.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Nord Stream