Cena ropy rastie. Za benzín a naftu zaplatíme viac

Časy, ktoré priniesli aj slovenským motoristom historicky najlacnejšie tankovanie, sa končia. Hodnota ropy na svetových komoditných trhoch takmer po dvoch rokoch opäť rastie.

03.05.2016 12:00
debata (6)

Cena ropy už minulý týždeň vzrástla na nové tohtoročné maximá. Americká ropa WTI sa dostala takmer na 47 dolárov za barel a ropa Brent do blízkosti 48 dolárov za barel. Ide o 80-percentný nárast ceny čierneho zlata od januára tohto roka.

To sa podpisuje aj pod cenu benzínu a nafty na slovenských čerpacích staniciach. Opäť raz sa potvrdzuje, že už pri menšom náraste ceny ropy sa automaticky zdvíhajú ceny motoristom na pumpách, pričom, naopak, v prípade poklesu cien pumpári len veľmi neochotne idú s cenami nadol.

Podľa posledných údajov Štatistického úradu SR stojí na Slovensku benzín v priemere 1,213 eura za liter a nafta 0,991 eura za liter. Benzín bol tento rok najlacnejší vo februári pri cene 1,11 eura za liter a nafta v januári stála len 0,93 eura za liter. Ceny boli vtedy na minime aj z hľadiska výrobných nákladov, keďže značnú časť cien tvoria dane.

Analytici očakávajú, že tento týždeň dôjde k ďalšiemu miernemu zdraženiu benzínu o jeden až dva centy. Aj v prípade nafty dôjde k zdraženiu o jeden cent. Dôvodom je rôznorodý vývoj v Rotterdame, kde benzín naďalej výrazne dražie, ale cena nafty sa zvyšuje len pomaly.

Spotreba ropy rastie

Na trhu s ropou možno podľa analytikov aktuálne sledovať tlak na rast jej ceny. „Ropa Brent aktuálne zdražela na najvyššiu cenu od začiatku decembra 2015. Dôvodom sú predovšetkým informácie o stúpajúcej spotrebe. Ministerstvo energetiky USA uviedlo, že v apríli sa zatiaľ spotreba pohonných hmôt v krajine zvýšila medziročne o 3,9 percenta na rekordných 9,39 milióna barelov ropy denne,“ komentuje situáciu na trhu s ropou ekonóm spoločnosti Finlord Boris Tomčiak.

Čína uviedla, že v prvom štvrťroku doviezla rekordných 91,1 milióna ton, čo predstavuje 7,34 milióna barelov ropy denne. Je to o 13 percent viac oproti rovnakému obdobiu minulého roka.

„Spoločnosť British Petroleum vydala správu, že od hranice 50 dolárov za barel by dokázala generovať prijateľné finančné výsledky. Podobný odhad má aj agentúra Wood Mackenzie, ktorá si myslí, že od ceny 53 dolárov za barel prestane 50 najväčších verejne obchodovaných ťažobných spoločnosti vo svete páliť hotovosť a začne ju generovať,“ povedal Tomčiak.

Ropa už na svoje dno nesiahne

Cenu ropy z tohtoročných miním, keď dosiahla svoje 30-dolárové dno, vytiahla na chvíľu nádej na dohodu medzi najväčšími vývozcami ropy. Ešte v lete 2014 stála ropa viac ako 115 dolárov za barel. Krajiny združené v OPEC (Organizácia krajín vyvážajúcich ropu) a nečlenské štáty, medzi nimi napríklad Rusko, Katar či Venezuela, sa mali koncom apríla dohodnúť na zmrazení ťažby ropy. Rokovania však stroskotali na neochote Iránu pridať sa. Následne po tomto fiasku ceny ropy prudšie klesli, no neskôr pokračovali v raste, pretože trhy sú presvedčené, že v tomto roku by mal globálny trh s ropou obnoviť rovnováhu a ukončiť doterajšiu výraznú prevahu ponuky nad dopytom. Ťažba ropy vo svete momentálne prevyšuje dopyt zhruba o 1,5 milióna barelov denne.

K dohode ropných veľmocí by však mohlo dôjsť už 2.¤júna, keď sa opätovne stretnú, aby sa dohodli na zmrazení ťažby. Tentoraz bude stretnutie v susednom Rakúsku, vo Viedni. Ak sa dohodnú, cena ropy by sa podľa odhadov mala dostať nad 50-dolárovú hranicu a udržať sa tam.

Rastu ceny ropy pomáha aj slabší dolár. Klesajúci dolár totiž zlacňuje nákupy komodít investorom v iných menách. Ropu podporili aj údaje American Petroleum Institute, podľa ktorého zásoby ropy v USA posledný aprílový týždeň klesli o 1,1 milióna barelov. Analytici oslovení agentúrou Reuters pritom očakávali nárast zásob o 2,4 milióna barelov.

Zmrazenie ťažby do októbra

Celkovo však zásoby roby vo svete rastú. Rastie produkcia, pričom sa však obmedzuje ťažba v krajinách, kde sú na to nutné vysoké náklady. Napríklad alternatívnym bridlicovým ťažiarom. O to vlastne celý čas Saudskej Arábii na čele OPEC ide. Krajina má nízke náklady na ťažbu a za každú cenu si chce udržať svoje dominantné postavenie na ropnom trhu. Nízke ceny ropy však dlho neznesie ani rozpočet a štátne rezervy Saudskej Arábie.

Dohoda ropných mocností, ktorá by mala byť pravdepodobne dosiahnutá v júni, hovorí o tom, že sa zmrazí ťažba ropy na januárové úrovne. V praxi to bude znamenať, že kartel OPEC bude po novom ťažiť najviac 32 miliónov barelov ropy denne. Celková ponuka na globálnom trhu sa bude pohybovať na úrovni okolo 90 miliónov barelov. Zmrazenie produkcie ropy by malo trvať do októbra tohto roka. Potom sa producenti stretnú opäť, aby zhodnotili pokrok smerom k „progresívnemu zotaveniu trhu s ropou“. Čím menej bude prebytku ropy na trhu, tým vyššia bude jej cena. Ropné krajiny k tomuto kroku ženú finančné problémy, keďže ich štátne rozpočty sú z 90 percent odkázané práve na príjmy z ropy.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa