Šefčovič ide do USA lobovať za dodávky skvapalneného plynu

Podpredseda Európskej komisie zodpovedný za vznik Energetickej únie Maroš Šefčovič ide do USA lobovať za dodávky skvapalneného zemného plynu LNG.

02.05.2016 15:12
debata (247)

Eurokomisár si želá, aby po prvých dodávkach amerického LNG plynu, ktoré dorazili minulý týždeň do Portugalska, nasledovali aj ďalšie dodávky do Európy.

„Vítam prvé dodávky skvapalneného plynu zo Spojených štátov, ktoré dorazili do Portugalska a verím, že v blízkej budúcnosti sa objem týchto dodávok zvýši aj v dôsledku úspešných obchodných rokovaní,“ uviedol Šefčoviť, ktorý začal trojdňovú návštevu Spojených štátoch amerických.

Šefčovič vidí budúcnosť Európy v LNG plyne. Skvapalnený zemný plyn ako alternatívny zdroj paliva sa stal pre Európsku komisiu jednou z možností zníženia emisií skleníkových plynov z dopravy a ukončenia závislosti dopravy od ropy.

Podľa Šefčoviča dodávky LNG do Európy by sa mali počas najbližších piatich rokov zvýšiť až o 50 %. Únia sa bude podľa eurokomisára spoliehať najmä na dodávky LNG plynu z Kanady, USA, Austrálie a Kataru. Komisia zavádza aj stratégiu pre LNG. Cieľom je zlepšiť prístup všetkých členských štátov k LNG ako alternatívnemu zdroju plynu.

Eurokomisár sa v rámci svojej pracovnej návštevy zúčastní aj siedmeho zasadnutia Rady pre energetiku medzi EÚ a USA.

„Vo Washingtone budeme rokovať v prvom rade o globálnej energetickej bezpečnosti a trans-atlantickej energetickej spolupráci. Tak, ako je pre nás tento rok rozhodujúcim rokom pre predloženie väčšiny legislatívnych návrhov, ktorými chceme položiť základy Energetickej únie, tak aj v Spojených štátoch je rok 2016 náročným rokom – prípravy voľby budúceho prezidenta. Spojené štáty sú naším dlhodobým strategickým partnerom, s ktorým máme rovnaké ciele, aby energetická bezpečnosť bola postavená na spoľahlivej, cenovo dostupnej, diverzifikovanej, ale aj efektívnej energii,“ konštatoval Šefčovič.

247 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #plyn #Maroš Šefčovič #LNG