Tunel Ovčiarsko razili menej ako dva roky

Tunel Ovčiarsko pri Žiline na rozostavanej diaľnici D1 je od piatku štvrtým prerazeným tunelom zo siedmich, ktoré sa aktuálne na Slovensku budujú.

02.05.2016 00:00
tunel Ovčiarsko Foto: ,
Tunel Ovčiarsko
debata (7)

Bude súčasťou 11-kilometrového diaľničného úseku medzi Hričovským Podhradím a Lietavskou Lúčkou, ktorý má byť dokončený v januári 2018.

Tunel dlhý 2 367 metrov prerazili 18 rokov po tom, čo bola dokončená jeho prieskumná štôlňa. Tá naznačila, aké geologické podmienky čakajú baníkov pri razení dvoch tunelových rúr.

„Mal to byť jeden z najťažších tunelov najmä pre geológiu, ktorá sa tu podľa poznatkov z prieskumnej štôlne očakávala. Nebolo to však až také zlé, aj keď to nebolo ľahké. Máme za sebou 20-ročnú históriu z výstavby tunelov, vieme si poradiť so všetkým, čo nás v podzemí stretáva,“ povedal stavbyvedúci Jozef Valko zo spoločnosti Uranpres. Na razení tunela sa od septembra 2014 v nepretržitej prevádzke podieľalo každý deň 90 ľudí.

Do konca roka aj tunel Žilina

Tunel Ovčiarsko sa nachádza na trase diaľnice D1, ktorá povedie z Hričovského Podhradia do Lietavskej Lúčky. Väčšina z 11-kilometrového úseku diaľnice bude viesť cez 11 mostov a dva tunely.

„Skoro štyri kilometre sú mosty, tri kilometre sú tunely. Takže ide o veľmi náročný terén,“ povedal šéf Národnej diaľničnej spoločnosti Róbert Auxt.

Okrem tunela Ovčiarsko je súčasťou tohto diaľničného úseku aj druhý tunel Žilina. Práve na ňom sú práce problematickejšie. „Tunel Žilina je oveľa zložitejší v geologických podmienkach. Takže uvidíme, ako tam rozhodne príroda,“ povedal generálny riaditeľ Doprastavu Juraj Androvič. Takmer 700-metrový tunel Žilina by mal byť prerazený podľa plánov diaľničiarov koncom tohto roka.

Podľa ministra dopravy Romana Brecelyho každé prerazenie tunela približuje Bratislavu ku Košiciam. „Dobudovanie diaľnice má pre nás obrovskú prioritu a je to aj v programovom vyhlásení vlády. Všetku pozornosť venujeme D1, pretože chceme, aby sme ju konečne dotiahli do úspešného konca. A aby sme mohli po štyroch rokoch povedať, že vodiči môžu v plnom profile cestovať medzi Bratislavou a Košicami,“ povedal minister dopravy.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #tunel Ovčiarsko