Ropa má za sebou úspešný mesiac, cena Brent sa šplhá k 50 USD

Ceny ropy v piatok popoludní zmazali počiatočné zisky a uzavreli takmer bezo zmeny. Cena ropy Brent si však za celý apríl pripísala najvyšší zisk za sedem rokov a cena americkej ropy za posledný rok. Piatkový vývoj na trhu ovplyvňoval hlavne slabý dolár a údaje o ťažbe v USA a na Blízkom východe.

30.04.2016 08:00
debata (103)

Cena severomorskej ropy Brent nakoniec klesla o jeden cent a uzavrela na 48,13 dolára za barel. Za celý apríl však stúpla o 21,5 percenta, čo bol najvyšší mesačný rast od mája 2009. Americká ľahká ropa WTI dnes zlacnela o 11 centov na 45,92 dolára. Za celý mesiac si pripísala 20 percent.

Počiatočný rast cien brzdila správa o zvýšení ťažby na Blízkom východe. Podľa výpočtov agentúry Reuters ťažba ropy v rámci ropného kartelu OPEC v apríli stúpla o 170 000 barelov na 32,64 milióna barelov za deň a ocitla sa blízko rekordného maxima. Prispeli k tomu hlavne Irán a Irak.

Nálada investorov však zostáva optimistická. Investičná banka Jefferies v piatok uviedla, že trh začína byť lepšie vyrovnaný a v druhej polovici roka by sa trh z prezásobeného mohol stať nedostatočne zásobeným.

Mimo ropný kartel OPEC však ťažba klesá, najmä v USA. To zvyšuje nádej, že to najhoršie z dvojročného obdobia nadmerných dodávok ropy na trhy by mohlo byť zažehnané.

Cenu ropy tiež podporuje pokles dolára, ktorý zlacňuje ropu pre neamerických investorov a ich záujem o ropu tak rastie.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa