Ukrajina zvyšuje cenu plynu pre niektoré domácnosti

Ukrajinská vláda zjednotila cenové tarify zemného plynu pre domácnosti, keďže sa snaží splniť požiadavky Medzinárodného menového fondu (MMF) s cieľom dostať od neho finančnú pomoc.

27.04.2016 15:46
debata (16)

Zavedenie jednotnej tarify oznámil nový premiér Volodymyr Grojsman, ktorého zvolenie do úradu ukončilo politické turbulencie brzdiace rokovania s MMF o uvoľnení nových úverov v sume 1,7 mld. USD výmenou za reformy.

Grojsman uviedol, že nová jednotná cena, ktorá začne platiť od budúceho mesiaca, bude 6 879 hrivien (UAH) za tisíc kubických metrov plynu. V rámci doterajšieho dvojpásmového systému stálo v zime tisíc kubických metrov 3 600 UAH v prípade spotreby do 1 200 kubických metrov a 7 188 UAH pri spotrebe nad 1 200 kubických metrov.

„Je to v súlade s ukrajinskými záväzkami voči Medzinárodnému menovému fondu,“ povedal Grojsman na zasadaní vlády a dodal, že pre niektoré domácnosti sa cena plynu týmto krokom môže znížiť. Pre väčšinu domácností však cena plynu bude vyššia, čím sa vyhovie žiadostiam MMF, aby sa zredukovali rozpočtové subvencie pre štátnu energetickú spoločnosť Naftogaz.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #plyn #Ukrajina