Emisný škandál v Mitsubishi zrejme pripraví automobilku o najvyšších šéfov

Dvaja vedúci predstavitelia japonskej automobilky Mitsubishi Motors plánujú odstúpiť z funkcií pre škandál s manipuláciou s údajmi o spotrebe pohonných hmôt.

27.04.2016 09:08
debata (1)

Informovali o tom v stredu podľa agentúry Reuters japonské médiá. Americké úrady teraz požadujú, aby Mitsubishi vykonala nové testy spotreby automobilov, ktoré predáva v Spojených štátoch.

Predseda správnej rady a generálny riaditeľ automobilky Osamu Masuko už podľa denníka Jomiuri o svojom zámere rezignovať informoval niektorých obchodných partnerov. Denník Mainiči uviedol, že odstúpiť z funkcie sa rozhodol tiež prezident a prevádzkový riaditeľ podniku Tecuró Aikawa.

Automobilka minulý týždeň priznala, že jej zamestnanci manipulovali pri niektorých modeloch s testami spotreby paliva. V utorok potom oznámila, že metódy testovania spotreby odporujúce japonským predpisom používala už od roku 1991. Dodala, že na vyšetrenie celej záležitosti sa rozhodla vytvoriť osobitnú komisiu, ktorá by mala v priebehu troch mesiacov predložiť správu. Podľa médií sa očakáva, že Masuko a Aikawa rezignujú po zverejnení tejto správy.

O škandál sa už minulý týždeň začali zaujímať úrady v Spojených štátoch. Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) v noci na stredu oznámila, že nariadila automobilke Mitsubishi, aby poskytla dodatočné informácie o vozidlách predávaných v USA a vykonala u nich nové testy. Mitsubishi vlani v USA predala zhruba 95 000 vozidiel, jej podiel na tamojšom trhu tak predstavoval 0,5 percenta, píše agentúra Reuters.

Škandál Mitsubishi prišiel v čase, keď je automobilový priemysel pod drobnohľadom úradov kvôli emisnej afére nemeckej automobilky Volkswagen. Tá vlani priznala, že do vozidiel s naftovými motormi inštaloval softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty oxidov dusíka. Po celom svete sa táto aféra týka približne 11 miliónov naftových áut.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #emisie #Mitsubishi