Pád cien ropy pripravil Exxon Mobil o prestížny rating

Takmer dvojročný prepad cien ropy pripravil najväčší americký ropný koncern Exxon Mobil o prestížny úverový rating najvyššej možnej úrovne AAA.

27.04.2016 08:35
debata (1)

Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) dnes znížila firme známku o jeden stupeň na AA +. Zníženie ratingu Exxonu sa medzi investormi očakávalo, pretože S&P vo februári zhoršila túto známku konkurenčnému koncernu Chevron a naznačila, že to isté čaká aj Exxon.

S&P uviedla, že kvôli nízkym cenám ropy bude pre Exxon ťažké udržiavať v najbližších rokoch výplatu vysokých dividend a realizovať spätné odkupy svojich akcií. Agentúra s ďalším zhoršením ratingu v dohľadnej dobe nepočíta, poznamenala však, že zadlženosť firmy sa v posledných rokoch pre projekty expanzie aj pre dividendy a odkúpenie akcií zvýšila na dvojnásobok.

Najvyšší možný rating „troch A“ majú u S&P po utorňajšom kroku už len dve americké spoločnosti – farmaceutická skupina Johnson & Johnson a technologický gigant Microsoft. Rating AAA znamená, že dlhopisy takto hodnotených firiem sú najbezpečnejšou možnou investíciou, čo týmto spoločnostiam znižuje úverové náklady.

Ceny ropy od polovice roka 2015 stratili asi 60 percent. Akcionári však verejne obchodované ropné spoločnosti tlačia do zvýšenia dividend. Exxon za posledný štvrťrok minulého roka vyplatil na dividendách a odkúpoch akcií 3,6 miliardy dolárov, čo presiahlo jeho čistý zisk za tento kvartál. Spoločnosť v utorok uviedla, že „zmena ratingu na jej finančnej filozofii nič nemení“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Exxon Mobil