Finančná správa skúma v kauze DPH, či bola daň uhradená

Finančná správa stále skúma, či bola v prípade predaja nehnuteľností spoločnosti Ladislava Bašternáka štátu daň z pridanej hodnoty uhradená.

26.04.2016 15:45
debata (10)

Vyplýva to z vyjadrení šéfa finančnej správy Františka Imreczeho po ukončení prvej časti utorňajšieho neverejného rokovania parlamentného finančného výboru, ktorý bol mimoriadne zvolaný práve na túto tému. „Vyšetrovanie pokračuje,“ reagoval Imrecze na otázku, či bola štátu daň odvedená, a či teda je zrejmé, či štátu vznikla škoda.

Čo sa týka ceny predávaných nehnuteľností, tá pritom podľa neho nezohráva z daňového pohľadu výraznejšiu úlohu. Ak by totiž celá transakcia prebehla korektne, daňovo by bola neutrálna. Avšak v prípade, že by neboli uplatnené iba nadmerné odpočty, ale bola daň aj skutočne uhradená.

Na samotný fakt, že finančná správa nepodala sťažnosť voči rozhodnutiu policajných vyšetrovateľov na základe ďalších informácií, reagoval slovami, že finančná správa nie je orgán, ktorý kompetenčne má dôvod spochybňovať vyšetrovanie polície. Jeho úrad zatiaľ nemá ani definitívne výsledky inšpekcie, ktorá má skúmať kroky finančnej správy, ktorá nepodala sťažnosť voči rozhodnutiu policajných vyšetrovateľov, ale aj údajný nátlak na pracovníčky finančnej správy, aby prípad zamietli pod koberec. "Závery z inšpekcie, ktoré zatiaľ máme, sú, že kontrolóri, ktorí vykonávali daňovú kontrolu, neboli nikým ovplyvňovaní. Proces vyšetrovania ešte pokračuje,“ hovorí Imrecze.

Šéf finančnej správy pritom tvrdí, že sám nemá vedomosť o tom, či štát v tomto prípade o dva milióny eur prišiel. „Keby som ja vedel, že štát prišiel o dva milióny eur, tak ja sám podám trestné oznámenie,“ hovorí. Medializácia tohto prípadu pritom podľa neho zaťahuje finančnú správu do politického boja „na báze z kontextu vytrhnutých a neoverených informácií, na báze anonymov.“ Snaha o zníženie dôveryhodnosti finančnej správy totiž podľa jej šéfa podporuje kriminálne skupiny v tom, aby boli odvážnejšie v daňových podvodoch.

Národná kriminálna agentúra (NaKA) preverovala podnet finančnej správy, že prišlo k daňovému úniku vo výške dvoch miliónov eur. NaKA to však odmietla. Zamestnanci finančnej správy mali podľa opozičných poslancov navrhovať podať sťažnosť voči rozhodnutiu NaKA, vedenie finančnej správy ho však malo zastaviť. Opozícia tiež na základe listu hovorila aj o vyvíjaní nátlaku z vedenia finančnej správy na dve zamestnankyne, aby kauzu zamietli pod koberec.

V kauze ide o bytový komplex Five Star Residence. Objekt stavala firma Real Štúdio K.F.A. podnikateľa Mariana Kočnera a firma Ladislava Bašternáka v ňom kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur. Následne si Bašternákova firma uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške dva milióny eur, pričom to nikto neskúmal a suma bola vyplatená hneď, uviedol pred časom poslanec SaS Jozef Rajtár.

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) však tvrdí, že prípad uplatnenia nároku na vrátenie nadmerného odpočtu DPH spoločnosťou BL-202, týkajúci sa nehnuteľnosti Five Star Residence, uzavretý nie je. Ako uviedla hovorkyňa úradu Jana Tökölyová, trestné stíhanie sa začalo 13. apríla 2016 a vo veci sa koná. A to napriek tomu, že vyšetrovateľka Policajného zboru SR (PZ) po vykonaní vyšetrovania a vyhodnotení všetkých do úvahy prichádzajúcich dôkazov trestné oznámenie odmietla s odôvodnením, že daňová kontrola nepriniesla žiadne pochybnosti.

„Na základe informácií o nových skutočnostiach a písomných materiáloch o možnom korupčnom konaní vo vzťahu k pracovníčkam daňového úradu, ktoré vyšetrovateľka Policajného zboru v dobe vyšetrovania daňovej trestnej veci nemala, vydal 16. marca 2016 špeciálny prokurátor Dušan Kováčik pokyn na preverenie priebehu daňovej kontroly, resp. možného korupčného správania sa pracovníčok daňovej kontroly a taktiež na preverenie nových skutočností, ktoré by mohli súvisieť s podozrením z daňovej trestnej činnosti,“ konštatuje hovorkyňa ÚŠP s tým, že trestné stíhanie vo veci začalo 13. apríla, vyšetrovanie prebieha a vo veci sa vykonávajú potrebné úkony.

Prípadu sa bude na neverejnom rokovaní v utorok večer ďalej venovať aj parlamentný finančný výbor. Vylúčenie verejnosti z jeho rokovania navrhol predseda výboru vzhľadom na skutočnosť, že šéf finančnej správy môže pri vysvetľovaní prípadu uvádzať aj niektoré informácie, ktoré môžu mať charakter daňového tajomstva. Opoziční poslanci však po ukončení prvej časti výboru iba skonštatovali, že od Imreczeho sa zatiaľ nič tajné nedozvedeli. Po neverejnom výbore je pritom zvolané ďalšie rokovanie finančného výboru, takisto s témou nadmerných odpočtov pri projekte Five Star Residence.

Podozrivým vyplatením DPH pre podnikateľa Ladislava Bašternáka sa mal v utorok zaoberať aj Ústavnoprávny výbor NR SR. Jeho členovia však neodhlasovali príslušný bod programu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #DPH #Finančná správa