ÚVO zamietol námietky v tendri na stavbu D3 na Kysuciach

Úrad pre verejné obstarávanie nevyhovel námietkam proti vylúčeniu jedného z uchádzačov z užšej súťaže na výstavbu úseku diaľnice D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec.

26.04.2016 15:41
debata

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) zamietol námietky v užšej súťaži Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s. (NDS) na výstavbu úseku diaľnice D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec. Námietky sa týkali vylúčenia jedného z uchádzačov v štádiu pred otváraním časti ponúk označených ako kritériá, vrátane cenovej ponuky.

Vyplýva to z informácie zverejnenej na portáli úradu. Ten o námietkach rozhodol ešte 6. apríla, ale informáciu o ich zamietnutí zverejnil až po právoplatnosti rozhodnutia. Úrad začal konanie o námietkach 12. februára, pričom kompletnú dokumentáciu a písomné vyjadrenie k námietkam dostal v polovici marca.

Úrad rozhodol aj o námietkach v užších súťažiach na výstavbu úsekov D1 Prešov, západ – juh a D1 Budimír – Bidovce (7. a 14. apríla). Ako o námietkach rozhodol, zatiaľ nezverejnil. Námietky smerovali v oboch prípadoch proti vylúčeniu uchádzača v štádiu pred otváraním časti ponúk označených ako kritériá a v druhom navyše aj proti postupu diaľničiarov v súťaži. Úrad začal konanie o námietkach ešte 4. a 7. marca, dokumentáciu získal 4. a 6. apríla.

NDS vyhlásila tender na výstavbu D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec v dĺžke 5,7 kilometrov vlani v máji. Predpokladaná cena prác plánovaných na štyri roky, vrátane vypracovania projektovej dokumentácie, bola 199,12 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (238,94 mil. eur vrátane dane). Projekt bude financovaný z peňazí Európskej únie a zo štátneho rozpočtu cez Operačný program Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020. Uchádzači museli predložiť najmenej dve referencie o realizovaných stavbách diaľnice alebo rýchlostnej cesty, každú v hodnote aspoň 70 mil. eur bez dane.

Diaľničiari plánovali začať s výstavbou úseku diaľnice na Kysuciach pred koncom minulého roka. Znemožnili to námietky, ktoré súťaž predĺžili. S výstavbou diaľnice by sa tak malo začať v tomto roku. Účelom stavby D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec je zlepšiť dopravnú situáciu v širšom okolí. Súčasná cesta prvej triedy I/11 takmer v celom úseku vedie zastavaným územím Čadce a Svrčinovca. Má to negatívny dopad na plynulosť a rýchlosť tranzitnej dopravy a zároveň to ohrozuje obyvateľov hlukom, exhalátmi a zvýšeným nebezpečenstvom kolízií chodcov a motorových vozidiel.

Na úseku D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec bude 24 mostov. Územné rozhodnutie je právoplatné od októbra 2008. Úsek začína pravým jazdným pásom napojením na cestu pred križovatkou Čadca, Bukov. Časť ľavého pásu je v prevádzke. Pokračuje v súbehu so železničnou traťou, estakádou ponad miestnu časť Podzávoz a končí pred križovatkou rozostavaného úseku D3 Svrčinovec – Skalité.

debata chyba
Viac na túto tému: #ÚVO #diaľnice #D3