Polovica rodičov pomáha svojim deťom s hypotékou

Peniaze rodičov či založenie ich vlastnej nehnuteľnosti pomáhajú k novému bývaniu až polovici Slovákov.

26.04.2016 12:48
debata (22)

Ako ďalej vyplynulo z prieskumu UniCredit Bank, najčastejšie poskytnú rodičia na hypotéku svojim deťom do začiatku finančnú hotovosť, alebo ich podporia iným spôsobom, napríklad pôžičkou či sporením. Každý ôsmy rodič ponúkol vlastnú nehnuteľnosť svojim potomkom ako zabezpečenie pre hypotekárny úver.

“Obstaranie bývania na hypotéku je pre mnohých z nás aj napriek historicky najnižšej sadzbe úverov veľkou finančnou investíciou. Bez počiatočnej podpory rodiny sa často nezaobídeme,“ uviedla Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. Peniaze od rodičov pomáhajú podľa nej vybaviť aj domácnosť. Rodičia v drvivej väčšine pomáhajú čiastkou do štvrtiny ceny nehnuteľnosti.

Celkovo si hypotekárny úver najčastejšie, tak v polovici prípadov, berú ľudia medzi tridsiatkou a štyridsiatkou, mladších žiadateľov je takmer tretina. U staršej generácie prevláda refinancovanie starších hypotekárnych úverov. Bežný Slovák svoju hypotéku spláca v priemere 22 rokov. Z fixácií vedie trojročná.

Prieskum pre UniCredit Bank vykonala v marci 2016 agentúra Ipsos metódou online dopytovania na reprezentatívnej vzorke 525 slovenských a 840 českých respondentov vo veku od 18 do 65 rokov a z hypotekárnych dát UniCredit Bank na vzorke približne 100 000 klientov.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #hypotéka