Vyšetrovanie v Slovenských elektrárňach pokračuje

Policajné vyšetrovanie v Slovenských elektrárňach (SE) stále pokračuje. Ako uviedol pre portál vEnergetike.sk Martin Wäldl z oddelenia komunikácie a prevencie kancelárie prezidenta Policajného zboru, špecializovaným tímom sa momentálne vedie trestné konanie v piatich trestných veciach.

25.04.2016 15:39
debata (1)

"V dvoch prípadoch sú vznesené obvinenia,“ dodal Wäldl. Polícia však nechce byť konkrétnejšia. "Nakoľko by mohlo dôjsť k porušeniu alebo ohrozeniu záujmov uvedených v Trestnom poriadku, nebudeme poskytovať bližšie informácie,“ doplnil Wäldl.

Spolu je podľa neho obvinených šesť osôb. "Z toho päť osôb za obzvlášť závažný zločin Porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku a jedna osoba za zločin Skresľovanie údajov hospodárskej a obchodnej evidencie,“ konštatoval Wäldl. Počet obvinených osôb od jesene minulého roka sa tak zatiaľ nenavýšil. V prvom prípade má ísť o ľudí pracujúcich do roku 2006 v štátnom podniku Vodohospodárska výstavba, ktorá mala vtedy na starosti aj prevádzku Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Obvinené osoby sa mali dopustiť obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku spolupáchateľstvom.

V druhom prípade vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v tíme Elektro obvinil Ľ. K. zo zločinu skresľovania údajov obchodnej a hospodárskej evidencie. Policajti majú dôvodné podozrenie, že účelovými účtovnými operáciami v individuálnej účtovnej závierke za rok 2005 v účtovníctve Slovenských elektrární vznikla pre Slovenskú republiku škoda vo výške viac ako 308 miliónov eur.

Talianska spoločnosť Enel, ktorá vlastnila v čase začatia policajného vyšetrovania 66-percentný podiel Slovenských elektrární, je presvedčená, že policajné vyšetrovanie nesúvisí s jej činnosťou v podniku. Vyšetrovanie sa má podľa nej dotýkať obdobia pred vstupom Enelu do Slovenských elektrární. Vyšetrovanie je teda zamerané na skutočnosti, ktoré sa udiali v období pred dokončením akvizície Slovenských elektrární, t.j. v apríli 2006, čo mali potvrdzovať aj úradné dokumenty, ktoré policajti elektrárňam predložili. Slovenské elektrárne viackrát zopakovali, že poskytujú polícii plnú súčinnosť a potrebné informácie.

Policajti navštívili Slovenské elektrárne minimálne dvakrát. Prvýkrát to bolo v júli 2014. Policajná razia bola podľa samotných policajtov súčasťou vyšetrovania vo veci obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a zločinu skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie. V tejto súvislosti policajti zaisťovali v podniku listinné a iné dôkazy. Druhýkrát prišli policajti po ďalšie dôkazy v decembri 2014. Tento policajný zásah mal nadväzovať na júlovú raziu a mal sa týkať Vodnej elektrárne Gabčíkovo.

Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-percentným podielom. Zvyšných 34 % akcií vlastní Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Na kúpu slovenského výrobcu elektriny vynaložil Enel pred deviatimi rokmi necelých 840 miliónov eur. Spoločnosť Slovenské elektrárne disponuje vyše päťtisíc megawattmi inštalovaného výkonu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne