Merkelová s Obamom lobovali za obchodnú dohodu TTIP

Spojené štáty a Európska únia musia pokročiť v rokovaniach o chystanej dohode o voľnom obchode TTIP. Po stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou to v nedeľu v Hannoveri vyhlásil americký prezident Barack Obama.

24.04.2016 23:48
debata (6)

Dohoda označovaná ako Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) by mohla viesť k vytvoreniu najväčšej zóny voľného obchodu na svete, v mnohých európskych krajinách ale vyvoláva obavy. V Hannoveri proti nej v sobotu demonštrovali desaťtisíce ľudí.

„Je nesporné“, že dohody o voľnom obchode pomohli americkej ekonomike a priniesli obrovské výhody krajinám, ktoré sa ich zúčastňujú, vyhlásil Obama na spoločnej tlačovej konferencii. Rozumie vraj tomu, že globalizácia verejnosť znepokojuje, obzvlášť keď sa zatvárajú továrne a pracovné miesta presúvajú za hranice. Spojené štáty však vraj potrebujú zostať konkurencieschopné v čase, keď sa časti Ázie a Afriky začínajú viac ekonomicky vzmáhať.

Obzvlášť dôležité je zabezpečiť silný hospodársky rast v Európe, vyhlásil tiež Obama v severonemeckom Hannoveri, kde proti TTIP v sobotu demonštrovalo podľa polície asi 35 000 ľudí, podľa usporiadateľov viac ako dvojnásobok.

Ekonomika USA, ktorá je najväčšia na svete, stúpla vlani o 2,4 percenta. Hospodársky rast EÚ, kde má najväčšiu ekonomiku Nemecko, vlani predstavoval 1,9 percenta.

Rozsiahly obchodný pakt podľa stúpencov podporí obchodnú výmenu medzi oboma veľkými ekonomickými blokmi v čase, keď je situácia vo svetovej ekonomike neistá. Kritici sa obávajú zníženia vysoko nastavených európskych pravidiel ochrany spotrebiteľa či životného prostredia.

Merkelová aj Obama pakt podporujú. Obama verí, že dohoda by mohla byť dokončená do konca roka, aby ju potom bolo možné predložiť na ratifikáciu. Pakt sa podľa neho môže začať „posúvať dopredu“, až sa v USA skončí obdobie prezidentských primárok a situácia sa upokojí.

Na rýchle dokončenie rozhovorov o TTIP povzbudzovala tiež Merkelová. „Musíme sa poponáhľať,“ povedala kancelárka, podľa ktorej je odštartovanie voľného obchodu dobré pre nemeckú i celú európsku ekonomiku.

Vyjednávači v Európe a vo Washingtone sa usilujú o dokončenie kľúčových častí dohody do konca tohto roka. S príchodom Obamovho nástupcu do Bieleho domu v januári budúceho roka a predvolebnými kampaňami v mnohých európskych krajinách by sa už aj tak zložité rokovania mohli ešte viac skomplikovať. K ratifikácii ale počas Obamovho úradovania zrejme už nedôjde.

Merkelová a Obama v nedeľu večer oficiálne zahájili hannoverský priemyselný veľtrh, ktorý je najväčšou prehliadkou tohto typu na svete. V pondelok, keď sa brány výstavy otvoria verejnosti, by tu obaja politici mali navštíviť vybraných vystavovateľov. Najväčšia európska automobilka Volkswagen, ktorú USA vlani obvinili z použitia zariadení pre falšovanie emisných testov, medzi nimi podľa informácií agentúry DPA ale nebude.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Angela Merkelová #TTIP