Brusel ide tvrdo proti Googlu. Tentoraz pre mobily s Androidom

Európska únia sa rozhodla rozšíriť svoj boj proti spoločnosti Google, ktorú obviňuje zo zneužívania dominantného postavenia na trhu. Google už v Európe čelí vyšetrovaniu pre spôsob fungovania vyhľadávania.

22.04.2016 15:00
google, android, mobil, Foto: ,
Google podľa Bruselu porušuje európske protimonopolné zákony.
debata (10)

Brusel sa teraz rozhodol kauzu rozšíriť aj na operačný systém Android, ktorý sa nachádza až na 80 percentách všetkých smartfónov a tabletov. Google podľa Európskej komisie obmedzuje výrobcov mobilov, ktorí systém využívajú, a taktiež operátorov mobilných sietí. Má ísť najmä o požiadavku internetového giganta, aby bol v zariadeniach predinštalovaný vyhľadávač Google Search. Google obvinenia Bruselu odmieta.

„Na základe nášho vyšetrovania sme presvedčení, že správanie spoločnosti Google znemožňuje spotrebiteľom širší výber mobilných aplikácií a je prekážkou pre inovácie ďalších hráčov na trhu,“ uviedla vo vyhlásení Margrethe Vestagerová, eurokomisárka zodpovedná za hospodársku súťaž. Google aj jeho materská spoločnosť Alphabet sa teraz k námietkam európskej exekutívy budú môcť vyjadriť písomne či pri ústnom pojednávaní. Firmám hrozí pokuta počítaná ako podiel z hodnoty relevantných tržieb. Môže sa teda pohybovať v stovkách miliónov. Tržby spoločnosti Google minulý rok dosiahli 74 miliárd dolárov.

„Budeme naďalej spolupracovať s Európskou komisiou, aby sme dokázali, že Android je dobrý pre hospodársku súťaž a dobrý pre spotrebiteľa,“ reagoval hlavný právny zástupca Googlu Kent Walker. Android podľa neho pomohol vytvoriť „pozoruhodný a najmä udržateľný ekosystém, založený na otvorenom softvére a otvorených inováciách“. Google do vytvorenia operačného systému investoval miliardy dolárov a od roku 2009 pomocou neho vytlačil z trhu konkurenčné operačné systémy, ako boli Symbian alebo Blackberry. Jediným vážnejším súperom pre Android už ostala len spoločnosť Apple, ktorá do svojich iPhonov a iPadov inštaluje vlastný systém iOS. Aj ten však má len približne 19-percentný trhový podiel.

Komisia vyšetrovala presadzovanie systému Android vyše roka. No oficiálne vyhlásenie o záveroch skúmania je len začiatkom ďalšej etapy pravdepodobne veľmi dlhého konania. Google podľa názoru komisie porušil európske pravidlá požiadavkou na predinštalovanie vlastného vyhľadávača a webového prehliadača Chrome a tým, aby bolo jeho vlastné vyhľadávanie nastavené ako primárne. Tieto podmienky museli výrobcovia splniť, ak chceli na svoje zariadenia inštalovať niektoré ďalšie programy spoločnosti, predovšetkým dôležitý obchod s aplikáciami Play Store.

Výrobcovia podľa vyjadrenia Vestagerovej takisto nesmeli predávať smartfóny fungujúce na operačných systémoch, ktoré sú odvodené od voľne prístupného kódu Androidu. Európskej exekutíve sa nepáčia ani finančné stimuly, ktoré firma ponúkala výrobcom a prevádzkovateľom sietí za to, že vyhľadávač Google na predávané zariadenia umiestni exkluzívne. Komisia mieni, že podobné praktiky boli stratégiou, ako ďalej konsolidovať pozíciu spoločnosti Google v oblasti internetového vyhľadávania. Zhoršovali tiež podmienky pre iné webové prehliadače či operačné systémy založené na Androide a možnosti pre ďalší rozvoj aplikácií a služieb. Takto mali byť znevýhodnené najmä menšie softvérové firmy.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Brusel #mobily #android