Ministerka hľadá riešenie, ktoré uspokojí veriteľov Carrefouru

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná hľadá v prípade spoločnosti Carrefour, ktorá dlhuje svojim dodávateľom státisíce eur, také riešenie, ktoré v čo najväčšej miere uspokojí veriteľov.

21.04.2016 17:12
debata (6)

Medzi veriteľmi obchodného reťazca, ktorý prevádzkuje spoločnosť Retail Value Stores, sú najmä výrobcovia potravín, ovocia a zeleniny, vína alebo piva. Rezort pôdohospodárstva chce takýmto situáciám do budúcnosti predchádzať. Uviedol to Michal Feik z odboru komunikácie a marketingu ministerstva.

Konkrétny spôsob riešenia bude podľa ministerstva zrejmejší po prihlásení všetkých pohľadávok veriteľov. Rezort zároveň upozorňuje, že je limitované zákonnými možnosťami. "Urobíme všetko pre to, aby sme do budúcnosti ochránili našich výrobcov a našli spôsob, ako sa podobnému stavu vyhnúť. Vyzývam všetkých slovenských producentov, aby v podobných prípadoch nečakali, kým nebude cesty späť, ale aby konali včas a informovali ministerstvo,“ zdôraznila Matečná.

Nezaplatené faktúry sú podľa ministerky zlou správou predovšetkým pre slovenských výrobcov potravín a nápojov. Definitívny výsledok dlžnej sumy bude známy až po 29. apríli tohto roku, kedy uplynie lehota na prihlasovanie pohľadávok veriteľov. K 19. aprílu bola výška pohľadávok dotknutých dodávateľov podľa údajov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), na úrovni 932 045 eur. Suma bola bez príslušenstva, čiže bez úrokov, úrokov z omeškania, poplatku z omeškania a nákladov spojených s jej uplatnením. Komora vyčíslila sumu na základe údajov 22 subjektov, z ktorých traja nie sú členmi SPPK. Samotné ministerstvo si bude uplatňovať pohľadávku vo výške 2,24 mil. eur, ktorá vznikla na základe právoplatných rozhodnutí o pokutách.

Ministerka má momentálne na stole žiadosť SPPK o pomoc pri riešení problému spoločnosti Carrefour. Jedným z navrhovaných riešení je odkúpenie pohľadávok štátom. Ministerka by sa podľa komory mala problémom zaoberať, no stále čaká na definitívne uzavretie číselných detailov o počte dotknutých subjektov a výške dlžnej sumy. Komora aj naďalej trvá na tom, aby prípad Carrefour riešil štát formou odkúpenia pohľadávok podobne, ako to urobil v prípade spoločnosti Váhostav. Členovia SPPK sa tiež obávajú, aby sa prípad Carrefour a spoločnosti Retail Value Stores, nestal precedensom, podľa ktorého budú v budúcnosti postupovať aj iné obchodné spoločnosti.

Obchodný reťazec požiadal Okresný Súd Bratislava I. o ochranu pred veriteľmi vo februári tohto roku. Carrefour podľa komory dlhodobo nedodržiaval lehotu splatnosti faktúr, čím porušoval zákon a poškodzoval svojich dodávateľov. Reštrukturalizácia je vyvrcholením krízy Carrefouru, pričom predstavitelia reťazca podľa komory hĺbku problémov vo vyhláseniach zakrývali.

Francúzska spoločnosť Carrefour prevádzkuje po celom svete približne 10 800 obchodov v 33 krajinách a zamestnáva približne 381 tisíc zamestnancov. Na slovenský trh spoločnosť vstúpila v roku 2000. V súčasnosti pod značkou Carrefour prevádzkuje predajne v Bratislave, v Košiciach, v Trnave a v Žiline spoločnosť Retail Value Stores, a. s.

Copyright © 2003 SITA

6 debata chyba
Viac na túto tému: #reťazce #Carrefour