Priemysel 4.0 láka, pôjde naň 900 miliárd USD ročne

Viac ako 900 miliárd dolárov ročne plánujú investovať najvýznamnejšie svetové firmy do roku 2020 do programu Priemysel 4.0 (Industry 4.0).

21.04.2016 09:00
debata (4)

Ukázal to prieskum poradenskej spoločnosti PwC medzi 2000 podnikmi naprieč sektormi z 26 krajín sveta. Priemysel 4.0 je súčasný trend digitalizácie, automatizácie výroby.

Program Priemysel 4.0 nadväzuje na digitalizáciu výroby a čoraz častejšie prepojenie výrobných zariadení naprieč celou spoločnosťou. Všetky produkty, stroje, miestnosti a ďalšie súčasti podniku budú prepojené a dostanú vlastnú časť inteligencie. Vďaka tomu ich bude možné kontrolovať a riadiť vzdialene napríklad cez internet. Dôležitú úlohu už teraz hrajú takzvané cloudové úložiská, 3D tlač, vzdialený monitoring, chytré sklady a pod.

„Jednoznačným benefitom a motiváciou, prečo sa Priemyslom 4.0 intenzívne zaoberať, je priemerný návrat investícií do dvoch rokov a zvýšenie konkurencieschop­nosti na lokálnom i globálnom trhu. Tretina výrobných spoločností už teraz hodnotí svoju úroveň digitalizácie ako vysokú. V najbližších piatich rokoch by na takej úrovni mali byť dve tretiny podnikov,“ uviedol odborník na Priemysel 4.0 zo spoločnosti PwC ČR Tomáš Pluhařík.

Podniky už teraz využívajú konkurenčné výhody postavené na inováciách, úplnej digitalizácii výrobných procesov a správnom vyhodnocovaní dát z fyzických procesov výroby. Priebežné investície vo výške päť percent obratu umožňujú spoločnostiam rozšírenie meracích jednotiek, prepojenie prostredia i dostatočný tréning zamestnancov a držať krok s rýchlym technologickým vývojom.

„V českom prostredí vidím obrovské nadšenie a vôľu naskočiť na celosvetovú vlnu Priemyslu 4.0. Mnoho oslovených spoločností sa obáva straty konkurencieschop­nosti, ak nedokážu pružne reagovať. Najväčšie riziko pre české podniky hrozí v súvislosti s exponenciálnym vývojom technológií, ktoré nekorešpondujú so zažitými bezpečnostnými, procesnými a personálnymi opatreniami,“ opísal Pluhařík skúsenosti z českého trhu.

Zástupcovia opýtaných spoločností zdôrazňujú úspory nákladov (v priemere o 3,6 percenta), ktoré dosiahli vďaka zavedeniu Priemyslu 4.0.

„Ak sa naplní len polovica očakávaní spojených s Priemyslom 4.0, v nasledujúcich piatich rokoch sa zásadne zmení konkurenčné prostredie. Hlavným úskalím v masívnom rozšírení programu nie je podľa opýtaných spoločností samotná technológia, ale skôr nedostatok dlhodobej vízie, zdieľanie vedomostí a skúsených odborníkov,“ upozornil Pluhařík.

Priemysel 4.0 prinesie podľa PwC množstvo nových pracovných pozícií, príležitostí a zmien v mnohých odvetviach. Pre spoločnosti bude znamenať úsporu času, zvýšenie efektivity a flexibility.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #priemysel #priemysel 4.0