Manipulovanie s testami spotreby priznala aj automobilka Mitsubishi

Japonská automobilka Mitsubishi priznala, že jej zamestnanci falšovali testy, ktoré mali určiť oficiálnu spotrebu paliva. Problém manipulácie sa má týkať 625-tisíc automobilov. Ide najmä o modely, ktoré spoločnosti Mitsubishi dodáva spoločnosť Nissan Motor. Problém sa týka malých mestských vozidiel v štýle minivanov, ktoré sú obľúbené najmä v Japonsku. Na nezrovnalosti v údajoch o spotrebe upozornil samotný Nissan.

20.04.2016 15:21 , aktualizované: 21.04.2016 12:50
debata

Zamestnanci automobilky Mitsubishi údajne v testoch falšovali hmotnosť vozidiel a zvyšovali tlak v pneumatikách tak, aby spotreba vozidiel bola nižšia. K falšovaniu testov sa na tlačovej konferencii priznal šéf automobilky Tecuro Aikawa, ktorý sa zároveň všetkým zákazníkom ospravedlnil. Nissan k tomu nijako neprispel.

Akcie spoločnosti Mitsubishi Motors Corp zareagovali na správu poklesom hodnoty o 15 percent a firma stratila 1,2 miliardy zo svojej trhovej hodnoty. Ide o najväčší pokles počas jedného dňa za posledných 12 rokov. Nie je pritom vylúčené, že v nasledujúcich dňoch budú v poklese pokračovať. Okrem toho automobilka oznámila pozastavenie výroby všetkých modelov, ktorých sa problém týka. Ide o automobily s názvami eK Wagon, eK Space, Dayz, a Dayz Roox. Ani jeden z nich sa na slovenský alebo európsky trh nedováža. Zatiaľ však nie je isté, či k podobným manipuláciám nedochádzalo aj pri vozidlách pre zahraničný trh. Automobilka to v súčasnosti zisťuje.

V minulom roku sa prevalil škandál automobilky VW, ktorá falšovala emisné testy, z ktorých sa následne tiež vypočítava oficiálna spotreba vozidla. Nemecký koncern na podvádzanie používal softvér, ktorý sa aktivoval len pri testovaní na emisie. Problém VW sa však týkal až 11 miliónov vozidiel na celom svete. Prevalenie škandálu bolo sprevádzané poklesom hodnoty akcií až o 41 percent. Automobilke navyše hrozia ďalšie straty vo forme pokút a nákladov na opravy automobilov.

Mitsubishi malo začiatkom tohto storočia problémy aj s defektmi svojich vozidiel. Daný škandál vypukol po tom, čo sa ukázalo, že výrobca od 70. rokov minulého storočia zatajoval problémy s brzdami, so spojkami alebo s palivovými nádržami. Aktuálny škandál bude znamenať ďalšiu stratu dôvery zákazníkov k japonskej automobilke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #emisie #Mitsubishi