Rokovania nadbytok ocele na trhu nevyriešili

Čína a ďalší významní producenti ocele sa v pondelok nedokázali dohodnúť na opatreniach, ktoré by riešili globálnu krízu na trhu s oceľou.

19.04.2016 08:34
debata (4)

Počas rokovaní panovali nezhody o tom, čo spôsobuje nadbytok produkcie na trhu. Spory sa tiež týkali toho, či Čína udržiava v chode stratovú výrobu. Jediné, na čom sa účastníci rokovania dohodli, je, že nadmernú výrobnú kapacitu treba vyriešiť rýchlo a štrukturálnym spôsobom.

Stretnutia sa zúčastnili ministri a ďalší predstavitelia z približne 30 krajín. Hostiteľom bolo Belgicko a Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OECD).

Podľa OECD bola globálna výrobná kapacita ocele v roku 2015 na úrovni 2,37 mld. ton. Použitých však bolo iba 67,5 %, kým v roku 2014 sa použilo 70,9 %. Čínsky vládny predstaviteľ Zhang Ji odmieta obvinenia proti Číne, podľa ktorých Čína finančne podporuje exportérov. Podľa jeho slov krajina znížila kapacitu o 90 mil. ton a plánuje ďalšiu redukciu vo výške od 100 do 150 mil. ton.

Podľa Číny za nadmernú produkciu môže kolaps na strane dopytu, ktorý vyplynul z krízy v rokoch 2008 a 2009. Zároveň upozornil, že je to problém všetkých krajín, pričom je nesprávne viniť medzinárodný obchod.

Robert Holleyman, zástupca USA, však poznamenal, že stanovisko Číny k podpore exportu sa netýka podstaty problému. „To, o čom hovoríme, je podpora, ktorá rozširuje kapacity výroby ocele, prípadne udržiava v chode stratové firmy, či závody,“ povedal.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #oceľ