Kuvajťania štrajkujú, boja sa nižších miezd v ropnom priemysle

Zamestnanci štátnych ropných, plynárenských a petrochemických spoločností v Kuvajte v nedeľu vstúpili do časovo neobmedzeného štrajku na protest proti vládnemu plánu na zníženie niektorých výhod a miezd. Ťažba ropy v krajine sa podľa agentúry Bloomberg kvôli štrajku znížila o 60 percent a prevádzku výrazne obmedzili aj rafinérie.

17.04.2016 19:26
debata

Štrajku sa nezúčastňujú zahraniční zamestnanci. V kuvajtskom ropnom priemysle pracuje 20 000 ľudí, z toho 13 000 je ich v odboroch. Šéf odborov v nedeľu uviedol, že prvého dňa štrajku sa zúčastňuje 7000 zamestnancov.

Kuvajt je podľa ťažby štvrtým najväčším členom ropného kartelu OPEC. Na celosvetových zásobách ropy má podiel osem percent. Štátna ropná firma Kuwait Petroleum Corporation (KPC) v nedeľu uviedla, že ťažba ropy sa znížila na 1,1 milióna barelov z 2,8 milióna. Produkcia rafinérií potom klesla na 520 000 barelov denne z 930 000 barelov. Kuvajt uistil, že je schopný uspokojiť dopyt zahraničných zákazníkov a má dostatok zásob, aby uspokojil aj dopyt na domácom trhu.

Už v sobotu KPC uviedla, že štrajk by mohla stáť domáci ropný sektor 36 až 48 miliónov dolárov denne.

Štrajk prichádza v čase nízkych cien ropy, ktoré nútia vlády krajín závislých od vývozu ropy, vrátane Kuvajtu, znižovať náklady. Zamestnanci sa boja, že súčasťou plánovanej reorganizácie mzdového systému vo verejnom sektore bude zníženie miezd i odmien, a tiež prepúšťanie. Odborom sa tiež nepáčia plány na privatizáciu časti ropného sektora.

Kuvajt je jednou z najbohatších krajín v pomere hrubého domáceho produktu na hlavu. Štrajky sú v tamojšom štátnom sektore pomerne časté. Na rozdiel od iných štátov v Perzskom zálive, ako sú Spojené arabské emiráty, kde sú odbory zakázané, napísala agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Kuvajt