Rast Ukrajiny by bol obrovský impulz pre východné Slovensko

Ak by Ukrajina rástla a integrovala sa do Európskej únie, respektíve by sa stala súčasťou jednotného trhu naplnením asociačnej dohody, tak by to znamenalo obrovský rozvojový impulz pre východné Slovensko. Konštatoval to bývalý minister financií Ivan Mikloš, ktorý počas vlády Arsenija Jaceňuka pôsobil ako poradca ukrajinskej ministerky financií a ministra hospodárstva.

16.04.2016 12:56
debata (400)

Mal možnosť stať sa aj ministrom financií vo vláde Volodymyra Hrojsmana, napokon ponuku odmietol a bude stáť na čele skupiny pre podporu reforiem.

„To by bol asi najväčší možný rozvojový impulz pre východné Slovensko, a to nie je teória, to ukázala skúsenosť zo západoeurópskych krajín, ktoré susedili s novými členskými krajinami ako boli Česko, Slovensko, Maďarsko, Poľsko, keď tieto krajiny vstupovali do Únie,“ objasnil Mikloš pre médiá počas bezpečnostnej konferencie GLOBSEC.

Ak Ukrajinci urobia potrebné reformy, Slovensko im napríklad okrem reverzného toku plynu môže pomôcť aj investíciami. Mikloš tvrdí, že práve susedské krajiny môžu Ukrajine najväčšmi pomôcť, keďže ju poznajú a sú k nej aj geograficky najbližšie. „Tak ako Rakúsko investovalo vo finančnom či inom sektore do Českej republiky, na Slovensku, v Maďarsku, môžeme predpokladať, že ak by sa reformy urobili, podnikateľské prostredie ozdravilo, tak z toho určite bude profitovať východné Slovensko, ale hovorím aj o príleve našich podnikateľov na Ukrajinu,“ priblížil Mikloš.

Podľa Mikloša ale môže Slovensko Ukrajine pomôcť aj tak, že naša vláda bude ústretová, bude podporovať Ukrajinu v medzinárodných inštitúciách a medzinárodných rokovaniach. Mikloš ale zdôraznil, že na jednej strane sme Ukrajine pomohli napríklad reverzným tokom plynu, vyjadrenia premiéra Roberta Fica vôbec neboli priateľské a podporné, pričom ide o nášho významného suseda. „Samozrejme, pomôcť ja a moji kolegovia môžeme aj tým, že im budeme radiť, povieme, čo treba urobiť, pomôcť im môže náš príklad, ktorý ukazuje, že sa to dá, ak sa reformy naozaj chcú urobiť, aj keď to nikdy nie je ľahké,“ dodal Mikloš.

Mikloš sa vyjadril aj k výsledkom nedávneho holandského referenda o asociačnej dohode s Ukrajinou. Holanďania v nedávnom referende asociačnú dohodu odmietli, v referende, na ktorom sa zúčastnilo 32,2 percenta voličov, svoje nie povedalo viac ako 61 percent Holanďanov. Výsledok tohto referenda Mikloš označil za negatívny signál a pripustil, že môže proces napĺňania dohody ovplyvniť. Zdôraznil však, že referendum má len odporúčací charakter. „Môže sa stať, že na základe tohto referenda si bude holandská vláda vyžadovať možno nejaké špeciálne výnimky, respektíve špeciálne procedúry uvoľňovania trhu a obchodných vzťahov s Ukrajinou,“ myslí si Mikloš.

Bývalý minister financií takisto priznal, že nie je sklamaný z toho, že nebude v tejto funkcii pokračovať v ukrajinskej vláde. „Keby som chcel, tak tým ministrom som. Ja som tú ponuku neprijal, tá ponuka bola stále na stole,“ povedal Mikloš.

400 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Mikloš #Ukrajina