Podnikateľská aliancia o programe vlády: Silné vyhlásenia, málo opatrení

Programové vyhlásenie vlády je pomerne všeobecné, obsahuje veľa silných vyhlásení, málo praktických opatrení a tiež sa málo venuje podnikateľskému prostrediu. Konštatuje to Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS).

15.04.2016 10:40
debata (2)

„Vláda hovorí o kontinuite, chystá sa ‚pokračovať v podpore hospodárskeho rozvoja‘, posledné štyri roky však podnikatelia pociťovali zhoršovanie podnikateľského prostredia, korupcie, súdnictva, nárast byrokracie a štátneho aparátu, takže, ak by to malo pokračovať, budúcnosti by sme sa museli obávať,“ uviedol výkonný riaditeľ PAS Peter Kremský.

Šéf aliancie tiež považuje za škodu, že záväzok dosiahnutia vyrovnaného štátneho rozpočtu sa posunul z roku 2018 na 2020. „V čase silného ekonomického rastu by malo mať Slovensko vyššie ambície, podobne ako v počte vytvorenia nových pracovných miest a poklesu nezamestnanos­ti,“ dodal.

Kremský ďalej víta plán zrušenia daňových licencií, lebo v súčasnej podobe sú prakticky daňou zo straty alebo výpalné voči malým podnikateľom, avšak rok 2018 považuje za málo ambiciózny. „Bolo by lepšie urobiť tak hneď od roku 2017, nerozumieme prečo to vláda odsúva. Takto sa dopady prejavia až v rokoch 2019 až 2020, teda ich reálne pocíti až budúca vláda,“ objasnil. Daňové licencie majú podľa Kremského zmysel vtedy, ak podnikateľa oslobodia od zbytočnej administratívy a uľahčia mu štart podnikania, nie ak ho len zdania, či sa mu darí alebo nedarí.

Pozitívom je tiež zníženie dane z príjmov právnických osôb, no Kremský by skôr uvítal pokles na úroveň 17 % až 18 %. Tak by bolo Slovensko konkurencieschopné voči okolitým krajinám, keďže zatiaľ má medzi nimi s výnimkou Rakúska najvyššiu daň z príjmov právnických osôb. Kremský oceňuje boj proti korupcii, rozvoj regiónov, definovanie stratégie hospodárskej politiky, prípravu zákona o malých a stredných podnikoch, podporu moderného priemyslu, vedy a výskumu či digitalizáciu verejnej správy. „Dúfajme, že to neskončí iba pri rečiach, ako sa to často stalo počas posledných štyroch rokov,“ podotkol.

Dobrým krokom je podľa PAS aj zámer vlády zvýšiť paušálne náklady pre živnostníkov, avšak predstava aliancie je na úrovni 40 % až 60 % podľa typu podnikania a najmä zrušenie maximálnej hranice. „Zamedzí to napríklad obchodovaniu s bločkami, umelému vytváraniu nákladov, ktoré je často spojené s podvodmi na dani z pridanej hodnoty,“ konštatoval Kremský.

Výkonný riaditeľ PAS by tiež ocenil zavedenie paušálnych odvodov a dane pre malých živnostníkov a ich oslobodenie od vedenia účtovníctva do ročného príjmu napríklad 50 tis. eur. „Umožní to rozvoj podnikania, remesiel, samozamestnávania a sebestačnosti najmä v ekonomicky slabých regiónoch, podobne ako to bolo v rokoch 2002 až 2003 po zavedení paušálnej dane pre živnostníkov. Prinieslo by to rozvoj a zlacnenie služieb živnostníkov najmä pre domácnosti, či malé a stredné firmy, ktoré sú nedostatkové a ktoré si takéto firmy nedokážu samé zabezpečovať,“ zhrnul.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Podnikateľská aliancia Slovenska #programové vyhlásenie vlády