Podpora železníc za cestami nezaostáva

Nová vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala, že bude pokračovať v modernizácii železničných tratí a obnove vlakov. Študenti a dôchodcovia by okrem toho mali aj naďalej cestovať zadarmo a vláda prehodnotí návrat zrušených IC vlakov na trať medzi Bratislavou a Košicami.

15.04.2016 14:00
železnica, vlaky Foto: ,
V súčasnosti prebieha modernizácia železničnej trate medzi mestami Bratislava a Žilina.
debata

Investície do železničnej dopravy môžu čerpať z eurofondov len mierne menší objem peňazí ako v prípade ciest.

Vlakmi v rámci pravidelnej dopravy cestuje jedno percento ľudí (80-tisíc cestujúcich denne), kým autami 75 percent a autobusmi 24 percent. Vlaky sú však ekologické a bezpečné, preto aj EÚ podporuje ich väčší rozvoj. Perspektívu majú vlaky aj na dlhšie trasy.

Vláda môže získavať finančné prostriedky na železničnú infraštruktúru a obnovu mobilných prostriedkov z nového programového obdobia na čerpanie eurofondov do roku 2020 až 1,19 miliardy eur. Na oblasť železníc patriacich do multimodálnej siete TEN-T je vyčlenených 854 miliónov eur.

Na porovnanie, štát má z eurofondov na cestnú sieť k dispozícii 1,914 miliardy eur, z čoho až 1,344 miliardy je určených na cestnú sieť v TEN-T koridore. Peniaze z Európskej únie sa používajú najmä na výstavbu diaľnic. V súčasnosti sú však všetky prostriedky na budovanie štvorprúdoviek rozdelené a postavíme z nich už len 127 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest.

V súčasnosti prebieha modernizácia železničnej trate medzi mestami Bratislava a Žilina, na ktorej dokončenie bude štát čerpať finančné prostriedky z Operačného programu Integrovaná Infraštruktúra 2014 – 2020. V tomto roku budú výlukové práce prebiehať v úsekoch Zlatovce – Trenčianska Teplá a Bytča – Žilina. Celá trasa má byť pripravená na jazdu rýchlosťou 160 km/h do konca roka 2018. Samotný železničný uzol v Žiline by mal byť zmodernizovaný v rokoch 2018 až 2020.

Vláda však podľa programového vyhlásenia chce začať aj s modernizáciou ďalších 250 kilometrov tratí a zváži aj modernizáciu regionálnych tratí. V budúcnosti by malo dôjsť k rekonštrukcii trate medzi Žilinou a Košicami. Podľa odhadov by modernizácia po Košice mala stáť ďalších 2,5 až 2,8 miliardy eur. Je teda otázne, nakoľko sa novej vláde podarí pripraviť modernizáciu trate od Žiliny smerom na východ krajiny.

Vlaky na tomto úseku však nebudú jazdiť rýchlosťou až 160 km/h. „Nová štúdia z decembra 2015 posúdila viaceré varianty líšiace sa najmä rýchlosťou a trasovaním. Po komplexnom posúdení bola vybraná alternatíva, ktorá počíta na celom úseku s priemernou rýchlosťou 136 až 141 kilometrov za hodinu. Čas prepravy z Košíc do Žiliny sa tak skráti až o 40 minút,“ povedal v marci vtedajší hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

V tomto volebnom období štát navyše plánuje prehodnotiť zrušenie IC vlakov, ktoré bývalý minister dopravy Ján Počiatek pre stratovú prevádzku stopol. V roku 2013 komerčný projekt Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) dosiahol stratu vo výške 1,7 milióna eur, o rok neskôr sa ju podarilo znížiť na 1,3 milióna.

Prehodnotenie by malo prísť ešte v tomto roku. „Vláda ešte v roku 2016 prehodnotí zrušenie vlakov Intercity na najvyťaženejšej diaľkovej trati medzi Bratislavou a Košicami s cieľom čo najrýchlejšieho obnovenia tejto trate,“ uvádza sa v programovom vyhlásení. Ak by došlo k obnove vlakov, štát by musel nájsť nové vozne, prípadne použiť tie, ktoré po tohtoročnom zrušení začal používať v rýchlikoch. Vláda chce však pokračovať v programe obnovy vozňového parku štátnych vlakov.

Študenti a dôchodcovia by podľa plánov mali využívať aj naďalej bezplatné cestovné, ktoré zaviedla bývalá vláda v novembri 2014. Za rok fungovania bezplatného cestovania sa počet cestujúcich vo vlakoch zvýšil o 21 percent. Nová vláda však chce odstrániť formality, ktoré sú spojené s vydávaním bezplatných cestovných lístkov. Študenti aj dôchodcovia sa na bezplatnú dopravu musia zaregistrovať, pričom štátny dopravca im vydá kartičku, ktorú až následne musia použiť na výdaj bezplatného lístka.

Cieľom vlády bude aj zatraktívnenie cestovania vlakom najmä na regionálnych tratiach. „Vláda vytvorí vhodné podmienky pre Železnice Slovenskej republiky a samosprávy na budovanie záchytných odstavných plôch v okolí železničných staníc a zastávok tak, aby sa zvýšila atraktivita vlakovej dopravy pri dennom dochádzaní do regionálnych centier,“ uvádza sa v programovom vyhlásení. Dané opatrenie môže pomôcť verejnej doprave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #vlaky #bezplatné vlaky #železničná doprava #IC vlaky