Ekvádorskému podnikateľovi pomáhala Privatbanka, aby sa vyhol daniam

Ekvádorský podnikateľ Marco Vallejo previedol cez Privatbanku vyše 100-tisíc dolárov. Chcel sa tak vyhnúť zdaneniu časti zisku svojej stavebnej firmy.

14.04.2016 16:47
debata (3)

O prípade píše portál Aktuality.sk, ktorý podnikateľa kontaktoval a ten sa priznal, že sa naozaj chcel vyhnúť plateniu daní.

V októbri 2014 dostali právnici kancelárie Mossack Fonseca, z ktorej unikli materiály známe ako Panama Papers, zadanie od nového klienta.

Ekvádorský podnikateľ Marco Vallejo chcel vyviesť časť zisku zo svojej stavebnej firmy JIMEX, aby sa vyhol jeho zdaneniu v rodnej krajine.

„Spoločnosť JIMEX má tento rok značný hospodársky prebytok a jej cieľom je znížiť svoj zisk cez refakturačný proces,” napísal v internom dokumente regionálny manažér Mossack Fonseca v Ekvádore Pablo Paredés.

Z uniknutých dokumentov, ku ktorým má prístup České centrum pre investigatívnu žurnalistiku, vyplýva, že Vallejo to urobil cez slovenskú firmu Latem Trading.

Podľa zistení slovenského portálu následne prelial vyše 100-tisíc dolárov cez slovenskú Privatbanku, ktorá patrí finančnej skupine Penta.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #panama papers #Mossack Fonseca #České centrum pre investigatívnu žurnalistiku