Výber úspor z 2. piliera má byť dostupnejší

Vláda umožní väčšiemu počtu sporiteľov v druhom pilieri využiť po odchode na dôchodok tzv. programový výber.

13.04.2016 14:52
debata (13)

Ide o systém, ktorý umožňuje nechať si po odchode na dôchodok postupne vyplatiť nasporenú sumu. Sporitelia by si tak nemuseli za všetky svoje penzijné úspory kúpiť doživotnú penziu. „Súčasné nastavenie podmienok pre vyplácanie dôchodku z druhého piliera programovým výberom umožňuje využiť túto možnosť len pre menší počet sporiteľov. Je vhodné, aby sporiteľom bolo umožnené slobodne sa rozhodovať, ako so svojimi úsporami naložia,“ uvádza sa v návrhu programového vyhlásenia vlády, ktorý v stredu schválil kabinet. Podľa súčasného znenia zákona by mohol programový výber z druhého piliera využiť približne každý ôsmy sporiteľ.

Kabinet sa tiež zaväzuje uskutočniť úpravu valorizácie dôchodkov pri zachovaní dlhodobej udržateľnosti verejných financií. „Súčasný vývoj makroekonomického prostredia, ktorý je značne poznačený stagnáciou či dokonca poklesom cien, vedie k príliš nízkej valorizácii dôchodkov,“ píše sa v materiáli. Vláda chce tento stav zlepšiť. Ďalším záväzkom v oblasti dôchodkov je zvýšenie vianočného príspevku pre dôchodcov s dôrazom na starodôchodcov.

Administratívna záťaž spojená so sociálnym poistením by sa mala znižovať. „Vláda bude pokračovať v prijímaní opatrení, ktoré povedú k ďalšiemu zníženiu administratívnej záťaže zamestnancov, zamestnávateľov, samostatne zárobkovo činných osôb a ďalších poistencov, a posilní proklientský prístup týchto inštitúcií,“ konštatuje sa vo vládnom programe. Prehodnotiť by sa mala existujúca štruktúra fondov sociálneho poistenia. Kabinet chce tiež zvýšiť informovanosť ľudí o ich súčasných a budúcich nárokoch na dôchodok, a to v celom dôchodkovom systéme.

Členovia vlády sa zaviazali pokračovať v podpore dobrovoľného sporenia na dôchodok tak, aby občan mohol získať vyšší doplnkový dôchodok v budúcnosti. „Vláda zároveň prehodnotí možnosť využiť doplnkové dôchodkové úspory na financovanie skoršieho odchodu do dôchodku z dôvodu neuplatnenia sa na trhu práce v preddôchodkovom veku,“ uvádza sa v programovom vyhlásení.

Najbližšie štyri roky by sa mali vytvoriť také podmienky, aby bola zabezpečená vyššia flexibilita pri poberaní príspevkov pri rodičovskej starostlivosti. Príspevok na opatrovanie zdravotne postihnutých by sa mal zvýšiť. Vláda má tiež zefektívniť systém viaczdrojového financovania sociálnych služieb, podporiť zavedenie príspevku podľa stupňa odkázanosti pre všetkých zriaďovateľov rovnako a pokračovať v podpore procesu deinštituciona­lizácie sociálnych služieb.

Vláda si tiež dala ako záväzok zvýšiť materské dávky a vytvoriť legislatívne podmienky pre rozvoj sociálnych služieb pre rodiny s nezaopatrenými deťmi s dôrazom na deti do troch rokov veku.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier #programové vyhlásenie vlády