Moody's predpovedá strednej a východnej Európe silný rast

Členské štáty EÚ z regiónu strednej a východnej Európy (SVE) v horizonte rokov 2016 a 2017 zväčšia svoje ekonomiky v priemere o 3 %, kým celá európska dvadsaťosmička vykáže v sledovanom období rast o 2 %.

13.04.2016 13:25
debata (3)

Vyplýva to z prognózy, ktorú zverejnila v stredu medzinárodná ratingová agentúra Moody’s. Česká republika, Poľsko, Slovensko, Bulharsko, Rumunsko, Slovinsko, Maďarsko a Chorvátsko pravdepodobne odolajú problémom v globálnej ekonomike, ako aj domácim spoločensko-politickým výzvam, tvrdí agentúra.

Motorom hospodárskeho rastu v bloku ôsmich krajín má byť silná domáca spotreba, ktorá sa bude opierať o výrazné zlepšenie podmienok na trhu práce. Priemerná miera nezamestnanosti v regióne SVE podľa Moody’s prvýkrát od roku 2008 klesne pod 7 % a verejný dlh sa stabilizuje na úrovni 53 % hrubého domáceho produktu (HDP). Hospodársky rast krajín, ktoré sú čistými dovozcami energií, bude naďalej profitovať aj z nízkych cien ropy. Nástup protisystémových a euroskeptických strán, najnovšie v Poľsku, a nesystémových hnutí v Českej republike a na Slovensku, však zvyšuje riziko uvoľnenia rozpočtovej disciplíny a zavádzania neštandardnej ekonomickej politiky, hrozí aj oslabenie spolupráce a integrácie s EÚ, upozorňuje agentúra Moody’s.

Agentúra pripomína, že dokument neobsahuje konkrétne rozhodnutia o úverových ratingoch hodnotených krajín a jej účelom jej poskytnúť aktualizované informácie trhom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #HDP #Moody's