Panamský budíček. Chystá sa odveta

Panama by sa mala opätovne pripojiť ku krajinám, ktoré majú celosvetovo spolupracovať v automatickej výmene daňových informácií.

13.04.2016 12:30
David Cameron Foto:
Odvolávaniu čelí aj britský premiér David Cameron, ktorý je s kauzou spájaný cez jeho zosnulého otca.
debata (1)

Vďaka tomu sa môže napríklad slovenská Finančná správa dostať k dátam, ktoré môžu pomôcť odhaliť utajené účty slovenských občanov v daňovom raji. Daniari by tak rýchlejšie mohli prísť na stopu daňovým únikom. Dnes v Paríži sa k tomu koná mimoriadny projektový míting OECD (Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj). Vládni predstavitelia z celého sveta teraz tlačia na to, aby sa Panama dostala na zoznam spolupracujúcich štátov po tom, čo minulý rok odmietla v daňovej oblasti spolupracovať.

Panama je aktuálne jediným väčším finančným centrom spomedzi štátov, ktoré sa nepripojili k dohode o automatickej výmene daňových informácií. Podľa pôvodnej dohody mala Panama posielať informácie o rezidentoch či účtoch od roku 2018, pričom medzi ostatnými krajinami sa má dohoda začať uplatňovať už od budúceho roka. Tlak na krajinu prišiel po prevalení kauzy so zverejnením zoznamu prominentných mien spojených s panamskou poradenskou spoločnosťou Mossack Fonseca.

Časť spoločností, ktoré Mossack Fonseca vytvoril, síce ozaj slúžila na legálne podnikanie, no väčšina z nich mala byť využívaná na legalizáciu výnosov z trestnej činnosti, korupcie, na vyhýbanie sa daniam a nelegálne obchody so zbraňami a diamantmi. Za 40 rokov existencie firmy takto nelegálne pretiekli stovky miliárd eur. Na slovenskom zozname Panamských dokumentov sa objavilo 115 mien, 95 z nich sú Holadňania a dve Srbky s prepojením na Slovensko. Finančná správa SR si podľa jej hovorkyne Patrície Macíkovej vyžiadala oficiálne dokumenty od medzinárodných partnerov.

Ak by Panama začala so svetom spolupracovať pri výmene daňových informácií, fungovalo by to tak, že napríklad slovenskí daniari by ňou dodané informácie o danej firme či osobe mohli porovnať s daňovým priznaním podaným na Slovensku. Prvé informácie z daňových rajov, a teda spolu z 96 krajín sveta, zatiaľ okrem Panamy, by mali Finančnej správe na vyžiadanie prísť v budúcom roku. Okrem štátov EÚ sa k dohode pripojili aj štáty ako napríklad Britské Panenské ostrovy, Kajmanie ostrovy, Guernsey, Jersey, Faerské ostrovy, Gibraltár, ale aj Švajčiarsko či Lichtenštajnsko. Od júla tohto roka bude môcť Finančná správa porovnať informácie z USA na základe dohody s názvom FACTA.

Hackerský útok

Zatiaľ čo štáty tlačia panamskú vládu k spolupráci, v sídle poradenskej firmy Mossack Fonseca je rušno. Tento týždeň tam prišli zástupcovia panamskej prokuratúry. Vyšetrujú obvinenie, že za únikom 11,5 milióna dokumentov o firmách v daňových rajoch stál počítačový hacker. Spoločnosť Mossack Fonseca podala trestné oznámenie o narušení bezpečnosti ešte predtým, ako sa prevalila kauza Panamských dokumentov. Medzitým však k vyšetrovaniu samotného zoznamu pristúpili všetky dotknuté krajiny. Napríklad venezuelská generálna prokurátorka Luisa Ortegová nariadila bankám, aby zmrazili účty ľuďom, ktorých v krajine vyšetrujú v súvislosti s Panamskými dokumentmi. Ortegová podľa Reuters pre miestnu televíziu povedala, že zvažované je aj vydanie zatykačov na osoby menované v uniknutých dokumentoch. Konkrétne mená neuviedla. Podľa médií figurujú medzi Venezuelčanmi spomenutými v dokumentoch niekdajší popredný armádny dôstojník, bývalý predstaviteľ štátnej ropnej spoločnosti či predstaviteľ bezpečnostných zložiek, ktorý pracoval v prezidentskom paláci za vlády zosnulého prezidenta Huga Cháveza.

Kvôli Panamským dokumentom ako prvý padol... Foto: SITA/AP
Sigmundur Davíd Gunnlaugsson Kvôli Panamským dokumentom ako prvý padol islandský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson.

Pomoc pri karuselových podvodoch

Pracovná skupina pre finančné opatrenia proti praniu špinavých peňazí (GAFI) pri OECD ešte pred vypuknutím kauzy Panamských dokumentov vyškrtla Panamu zo svojej čiernej listiny. Na nej sa nachádzajú štáty, ktoré nespĺňajú určité kritériá pri medzinárodnej výmene finančných a daňových informácií. Francúzsko medzičasom opätovne zaradilo Panamu na zoznam daňových rajov, odkiaľ ju vyradili ešte v roku 2012. Francúzsko najnovšie vyhlásilo, že bude v rámci EÚ žiadať tvrdšie sankcie pre osoby, ktoré umožňujú daňové úniky, a takisto hovorí o čiernom zozname krajín na úrovni zoskupenia G20, ktorý by obsahoval zoznam krajín, ktoré sú daňovými rajmi a nespolupracujú. Krajiny na čiernom zozname budú podľa francúzskeho ministerstva financií podliehať koordinovaným protiopatreniam. Návrhy bude francúzsky minister financií Michel Sapin presadzovať počas zasadnutia Medzinárodného menového fondu a krajín G20, ktoré sa uskutoční tento týždeň vo Washingtone.

Výmena informácií medzi krajinami v kľúčových daňových veciach je mimoriadne dôležitá. Napríklad výmena informácií v prípade DPH pri riešení karuselových podvodov. Pri nich ide väčšinou o špekulantov, ktorí napríklad na Slovensku registrujú spoločnosti, na čele ktorých sú ľudia z iného členského štátu, prevažne z Maďarska a Rumunska. Spoločnosti sú prepísané na tieto osoby aj v čase, keď sa ich daniari snažia preveriť v rámci kontrol. Nový konateľ sa nezdržiava na území krajiny, nekomunikuje s kontrolnými úradmi, nepodáva daňové priznania.

Sú prípady, keď je na čele firmy neexistujúca zahraničná osoba, dokonca aj bezdomovec. Väčšinou ide o „podnikateľov“, ktorých meno figuruje vo viacerých firmách. Pôvod tovaru a tiež množstvo tovaru, s ktorým daná firma obchoduje, je z dôvodu nekomunikovania spoločnosti s úradmi ťažko preveriť. Skladovanie tovaru je takisto spochybniteľné, pretože je podozrenie, že daňové subjekty vedú tieto skladové evidencie účelovo. Tovar prepravujú tieto firmy väčšinou vozidlami evidovanými mimo Slovenska. Ak chcú daniari podnikateľa preveriť, musia o to požiadať tretiu krajinu. Na základe informácií od zahraničných finančných správ môžu naši daniari preukázať, že dodanie tovaru bolo iba fiktívne.

Panama rozbíja vlády

Kauza Panamských dokumentov ako prvého pripravila o miesto islandského premiéra Sigmundura Davída Gunnlaugssona. Novým islandským premiérom sa stal doterajší minister rybolovu a poľnohospodárstva a podpredseda vládnej Pokrokovej strany Sigurdur Ingi Jóhansson. Na jeseň, teda pol roka pred koncom súčasného volebného obdobia, sú navyše na Islande naplánované predčasné voľby. Predčasné voľby hrozia aj Malte. Maltská opozičná Národná strana podala návrh na parlamentné hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde, keď vyšlo najavo, že minister zdravotníctva a energetiky Konrad Mizzi má spoločnosť v Paname. Návrh opozície na hlasovanie o vyslovení nedôvery bude pravdepodobne zamietnutý, keďže vláda má v parlamente väčšinu vďaka deviatim kreslám. Mizzi, ktorý je zároveň podpredsedom vládnej Strany práce, priznal, že vlastní v Paname spoločnosť, ktorá patrí fondu na Novom Zélande. Tvrdí však, že v uniknutých Panamských dokumentoch sa vôbec nespomína, že má v Paname nejaké financie či kapitál. Minister dodal, že požiadal o nezávislú daňovú kontrolu, aby dokázal, že sa nedopustil žiadneho trestného činu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #OECD #panama papers