MMF vyzýva úniu, aby Grékom znížila 'neudržateľný' dlh

Medzinárodný menový fond (MMF) od európskych veriteľov Grécka naďalej požaduje, aby tejto krajine podstatne znížili dlhovú záťaž, ktorá je podľa neho "vysoko neudržateľná".

13.04.2016 07:56
debata (16)

Vyplýva to z návrhu memoranda fondu, ktorý v utorok získala agentúra Reuters. Berlín v utorok zopakoval, že zmierniť grécky dlh nie je v tejto chvíli potrebné. Spor o grécky dlh je jednou z komplikácií, ktoré brzdia terajšie rokovania zástupcov veriteľov v Aténach o uzavretí kľúčovej revízie plnenia vlaňajšieho záchranného programu pre Grécko.

„Napriek veľkorysým ústupkom (eurozóny) v splácaní dlhu a (gréckym) plánom ďalších reforiem… sa predpokladá, že dlhová dynamika zostane vysoko neudržateľná,“ uvádza sa v dokumente MMF. „K obnoveniu dlhovej udržateľnosti je okrem gréckych reforiem nutné, aby naši európski partneri urobili rozhodný krok k ďalšiemu zmierneniu dlhu,“ píše fond.

Nemecký minister financií Schäuble však v utorok opäť povedal, že Grécko úľavu pri dlhu nepotrebuje. „Z analýzy udržateľnosti dlhu mi stále nevychádza žiadna potreba reštrukturalizácie dlhu,“ povedal minister agentúre Reuters a odkázal na dojednania z dohody na záchrannom programe z minulého leta. „Ak bude prvá revízia programu úspešne dokončená a potom vyvstane potreba urobiť niečo s dlhom, potom o tom budeme hovoriť. Teraz takúto potrebu nevidím,“ povedal Schäuble.

Nemecký minister v minulých dňoch konštatoval, že Grécko úľavu pri dlhoch od eurozóny nepotrebuje, pretože ich začne splácať najskôr v budúcom desaťročí a splátky úrokov mu boli odpustené na desať rokov. Dokonca aj grécky minister hospodárstva Jorgos Statchakis minulý týždeň pripustil, že Atény viac ako päť rokov žiadne úľavy z dlhu potrebovať nebudú. „Náš dlh je do roku 2022 zvládnuteľný,“ uviedol minister na návšteve Berlína.

Grécko teraz spláca v podstate len dlhy voči MMF a Európskej centrálnej banke, o ktorých sa vyjednávať nedá. MMF Aténam žiadnu úľavu poskytnúť nemieni.

MMF zatiaľ v poslednom záchrannom programe pre Grécko pôsobí len ako poradca a teraz sa má rozhodnúť, či do neho vstúpi aj ako veriteľ, čo požaduje hlavne Nemecko. Podľa analytikov fond tlačí na Európu pre obavy, že bez zmiernenia dlhu by v budúcnosti hrozila reštrukturalizácia dlhu, alebo dokonca grécka platobná neschopnosť a to by mohlo zasiahnuť aj jeho pohľadávky. Takýto finančný výpadok by si MMF nemohol dovoliť, pretože sa chystá dohodnúť sériu nových úverových programov s množstvom rozvojových krajín.

Okrem otázky dlhu vedú európske inštitúcie s MMF v rokovaniach s Gréckom aj spory o predpokladaný deficit gréckych verejných financií v cieľovom roku 2018. EÚ ho odhaduje na tri percentá hrubého domáceho produktu (HDP) zatiaľ čo MMF počíta so 4,5 percenta HDP. MMF tiež predpovedá oveľa nižší primárny rozpočtový prebytok, než aký má Grécko podľa dohody dosiahnuť, a preto požaduje od Atén dôraznejšie reformy a úsporné kroky.

Grécko a jeho medzinárodní veritelia v utorok skoro ráno prerušili rozhovory o uzavretí revízie. Pokračovať v nich budú budúci pondelok po skončení jarného zasadania MMF a Svetovej banky.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #MMF #trojka veriteľov