Európska komisia chce vedieť, aké majú nadnárodné koncerny zisky a dane

Európska komisia chce prinútiť nadnárodné koncerny pôsobiace v Európskej únii, aby prehľadne zverejňovali svoje zisky z jednotlivých krajín a tiež to, kde platia dane.

12.04.2016 17:09
Valdis Dombrovskis Foto: ,
"Úzka spolupráca medzi daňovými orgánmi musí ísť ruka v ruke s verejnou transparentnosťou," uviedol podpredseda Európskej komisie pre euro Valdis Dombrovskis.
debata (17)

Opatrenie, ktoré dnes v Štrasburgu predstavil eurokomisár pre finančné služby Jonathan Hill a ktoré má pomôcť s boju proti vyhýbaniu sa plateniu daní, sa týka spoločností s ročnými celosvetovými tržbami vyše 750 miliónov eur.

„Náš návrh na zvýšenie transparentnosti pomôže zvýšiť zodpovednosť firiem,“ povedal Hill s tým, že cieľom je spravodlivejšia hospodárska súťaž bez ohľadu na veľkosť spoločnosti. „Dnes však môže za pomoci zložitých daňových režimov dochádzať k tomu, že niektoré nadnárodné spoločnosti platia takmer o tretinu nižšie dane než podniky, ktoré pôsobia len v jednej krajine,“ upozornil.

Odhaduje sa, že úniové krajiny ročne v podobe ušlých daňových príjmov prichádzajú o 50 až 70 miliárd eur. „Boj proti vyhýbaniu sa plateniu daní je kľúčovou prioritou komisie. Úzka spolupráca medzi daňovými orgánmi musí ísť ruka v ruke s verejnou transparentnosťou,“ uviedol podpredseda Európskej komisie pre euro Valdis Dombrovskis.

Opatrenia, aby koncerny zverejňovali základné informácie o tom, kde v EÚ vytvárajú zisky a aké dane platia v jednotlivých krajinách EÚ a mimo európskeho bloku, sa podľa komisie bude týkať asi 6-tisíc spoločností. S týmto odhadom však nesúhlasia socialistickí zákonodarcovia, podľa ktorých doľahne len na menej ako 2-tisíc nadnárodných firiem.

Korporácie podľa predstáv EK budú musieť zverejňovať informácie o svojich aktivitách, o počte zamestnancov, o obrate, o zisku pred zdanením či o výške daní podľa ročných ziskov. „Toto sú informácie, ktoré už zbierajú a poskytujú štátnym daňovým úradom,“ vysvetlil Hill.

"Tiež sme rozhodli, že ak platia dane mimo EÚ v krajinách alebo jurisdikciách, ktoré nespĺňajú medzinárodné daňové štandardy, budú k tomu nadnárodné spoločnosti musieť zverejniť podrobné informácie, ako by to bola európska krajina. Takže ak veľké koncerny aktívne v Európe platia dane napríklad v krajinách ako Panama, budú to musieť zverejniť, "dodal Hill.

Aby návrh komisie začal platiť, musia s ním súhlasiť úniové štáty a Európsky parlament. Minulý týždeň eurokomisár pre hospodárske otázky, dane a clá Pierre Moscovici oznámil, že do pol roka vznikne celoeurópsky zoznam daňových rajov. Únia sa k takémuto kroku rozhodla aj v reakcii na nedávne rozsiahle odhalenie v kauze Panamských dokumentov (Panama Papers). S kauzou sú spojené aj mená niektorých európskych politikov. Po úniku informácií o svojich finančných aktivitách podal demisiu islandský premiér Sigmundur Davidom Gunnlaugsson.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #zisk #Dán #transparentnosť #nadnárodné koncerny