Česi chcú radšej Tatry ako more

Pri výbere dovolenky bodujú u našich českých susedov slovenské hory a akvaparky. Vyplýva to zo štatistiky, podľa ktorej navštívili našu krajinu v rekordnom počte práve turisti spoza rieky Morava. Česi dokonca uprednostnili oddych na Slovensku pred leňošením pri Jadrane.

12.04.2016 11:00
Vysoke Tatry, turistika, cestovný ruch, Štrbské... Foto: ,
Slovensko v počte českých turistov odsunulo na druhú priečku dovtedy nimi najnavštevovanejšie Chorvátsko.
debata (56)

Záujem o krásy Slovenska nie je síce z českej strany žiadnym prekvapením, ale v počte turistov sme odsunuli na druhú priečku dovtedy najnavštevovanejšie Chorvátsko. Podľa údajov Českého štatistického úradu sa pre relax v našich ubytovacích zariadeniach rozhodlo až 837-tisíc českých dovolenkárov, čo je medziročne až o 75 percent viac. Naopak, pre spoznávanie chorvátskych ostrovov sa v porovnaní s minulým rokom rozhodlo o 8 percent menej Čechov, a to 721-tisíc. Pokles zaznamenalo aj Taliansko a Grécko.

Slovenská agentúra pre cestovný ruch sa domnieva, že k vynikajúcim výsledkom prispeli najmä jej účinné marketingové aktivity na českom trhu. Výhodou pre českých turistov je tiež veľmi dobrá dopravná dostupnosť a rovnako sa zlepšilo vlakové spojenie. Okrem toho sa posilnilo aj letecké spojenie z Prahy do Bratislavy a do Košíc.

V súvislosti s tohtoročnou zimou hlásia optimistické vyhliadky pre tento rok aj viaceré hotely v Liptove. Do regiónu pritiahol záujemcov z celej Európy Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní žien v Jasnej. "Výborná dostupnosť z diaľnice do Liptovského Jána je pre nás výhodou. Často sa k nám klienti vracajú nielen za osvedčenou kvalitou, ale aj za príjemnou domáckou atmosférou,“ povedal Ján Strachan, majiteľ hotela Strachanovka v Liptovskom Jáne. Po rusky hovoriacich klientov a Maďarov nahradili Slováci a s enormným, až 404-percentným nárastom Česi.

Okrem hôr sú ťahúňom pre cestovný ruch aj akvaparky, ktorým prichádza na chuť čoraz viac turistov spoza hraníc. „Počas zimnej sezóny bola návštevnosť oproti minulému roku vyššia v priemere o 21 percent. Až 70 percent návštevníkov tvorili počas februára a marca Slováci a po 12 percent si rozdelili Poliaci a Česi, zostávajúce percentá tvorili iní klienti,“ doplnila Lýdia Chovancová, riaditeľka marketingu v Gino Paradise Bešeňová.

Jan Papež z Asociácie cestovných kancelárií ČR však tvrdí, že počet českých turistov, ktorí dovolenkujú pri mori alebo stanujú v našich kempoch, je porovnateľný. Štatistiky, s ktorými disponuje Český štatistický úrad, totiž berú do úvahy len turistov, ktorí k Jadranu cestujú s cestovkou. Odvážlivci, ktorí sa rozhodnú podniknúť dobrodružstvo na vlastnú päsť, v týchto údajoch započítaní nie sú. Podľa jeho odhadov trávilo v minulom roku dovolenku v Chorvátsku približne 1,3 milióna Čechov.

„Je pravda, že kvôli celkovej bezpečnostnej situácii vo svete dovolenkovali niektorí ľudia radšej doma alebo na Slovensku. Rovnako sa treba odvolať aj na pekné počasie a nostalgiu, ktorú pre Čechov stále predstavuje dovolenka na Slovensku,“ vysvetlil Papež.

Práve obavy z terorizmu mali za následok, že krajiny strednej Európy profitovali minulé leto viac z turizmu. Slovensko má za sebou historicky najúspešnejší rok, o čom vypovedá 4,3 milióna turistov. Z celkového počtu tvorili až 2,6 milióna práve slovenskí turisti. Naopak, prepadákom sezóny sa stali dovtedy vyhľadávané dovolenkové destinácie v podobe Turecka či Tuniska. Pre migračnú krízu môžu mať tento rok problémy s predajom aj niektoré grécke ostrovy.

Chorvátsko získava pre svoj status bezpečnej krajiny pred ostatnými rezortmi náskok. Chorvátske ministerstvo cestovného ruchu nedávno informovalo o tom, že počet turistov sa oproti predchádzajúcemu obdobiu zvýšil o 8,3 percenta na 14,1 milióna. Chorváti sa snažia zlákať na Jadran hlavne bohatých Nemcov, no záujem vidia aj na rakúskom trhu. Slovensko obsadilo v rebríčku návštevnosti siedmu priečku.

„Pre Slovákov je Chorvátsko už dlhé roky najobľúbenejšou dovolenkovou destináciou. Dá sa však predpokladať, že vzhľadom na možné bezpečnostné riziká v mnohých obľúbených dovolenkových destináciách záujem o Chorvátsko v tejto sezóne vzrastie ešte viac. Chorvátsko je vo všeobecnosti považované za jednu z najbezpečnejších krajín,“ vyjadrila sa Nora Henterová z Chorvátskeho turistického združenia.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Slovensko #Tatry #turizmus