Úroky: Terno je zarobiť jedno percento za rok

Na slovenskom finančnom trhu len zopár bánk ponúka termínované vklady s ročným zhodnotením peňazí o viac ako jedno percento. Ešte pred rokom finančné domy bez problémov ponúkali ročné terminované vklady so zhodnotením o dve percentá za rok.

11.04.2016 12:00
úroky, sporenie, peniaze, termínované vklady,... Foto:
Po spočítaní poplatkov v banke a úrokov z vkladov je časť sporiteľov v súčasnosti v strate.
debata

Teraz je situácia taká, že ak si sporiteľ spočíta poplatky v banke a úroky z vkladu, často prerobí. Nezvratný trend klesania úrokov naštartovalo Európskou centrálnou bankou spustené tlačenie peňazí.

„Úrokové sadzby vkladových produktov padajú na dennej báze a tento trend ešte ani zďaleka nie je na konci. Pri sledovaní slovenského finančného trhu v podstate každý deň vidíme pokles úroku na nejakom finančnom produkte,“ povedal Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný Kompas. Aktuálne je top akciovým úrokom pri ročnom termínovanom vklade zhodnotenie peňazí o 1,5 percenta. „V časoch tlačenia peňazí majú banky dosť finančných zdrojov a nie sú nútené bojovať vysokými úrokmi o vklady ľudí. Z tohto dôvodu je pre ľudí čoraz menej atraktívne držať peniaze v bankách,“ dodal Ovčarik. Aktuálne je najväčšou devízou vkladových produktov bánk schopnosť bezpečného uloženia peňazí ľudí. Aj v prípade krachu finančného domu štát ručí za vyplatenie vkladov do výšky 100-tisíc eur. Táto ochrana sa vzťahuje na bankové účty, termínované vklady či vkladné knižky.

Dlhopisové fondy, ktoré investujú do bezpečných štátnych dlhopisov, majú obmedzený ziskový potenciál vzhľadom na to, že výnosy dlhopisov sa nachádzajú na veľmi nízkych úrovniach.
Silvia Čechovičová, investičná strategička KBC Asset Management Slovensko

Za nízkymi úrokmi stojí Európska centrálna banka, ktorá v apríli 2015 odštartovala tlačenie peňazí s jediným cieľom – naštartovať európsku ekonomiku prostredníctvom nízkych úrokov na úveroch a vkladoch. Podľa predstáv centrálnych bankárov lacné pôžičky v kombinácií so slabo úročenými vkladmi dotlačia väčšinu ľudí do investovania. Problém je v tom, že aktuálne ani pri investovaní do akcií nemôžu ľudia počítať s vysokými ziskami. „Výkonnosť akciových fondov s investičným horizontom štyri až deväť rokov bude aj v tomto roku závisieť od vývoja na svetových akciových trhoch, pričom pri súčasných hodnotách akciových indexov a pri zatiaľ pozitívnom vývoji svetových ekonomík môžeme očakávať lepšiu výkonnosť ako v minulom roku,“ povedal Ivan Znášik, výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie správcovských spoločností. V roku 2015 dokázali ľudia v priemere zhodnotiť peniaze investovaním do akcií o 3,82 percenta za rok.

Nie všetky podielové fondy sú nastavené na dosahovanie vysokých výnosov. „Súčasné obdobie s nízkymi úrokovými sadzbami naznačuje, že zhodnotenie pri peňažných a dlhopisových fondoch nebude veľmi vysoké. Výnos pri takomto type podielových fondov sa pohybuje do jedného percenta za rok,“ povedal Roman Vlček, člen predstavenstva Asset Management Slovenskej sporiteľne. Takýto výnos aktuálne dokážu poraziť aj bezpečné termínované vklady. „Dlhopisové fondy, ktoré investujú do bezpečných štátnych dlhopisov, majú obmedzený ziskový potenciál vzhľadom na to, že výnosy dlhopisov sa nachádzajú na veľmi nízkych úrovniach,“ uviedla Silvia Čechovičová, investičná strategička KBC Asset Management Slovensko.

Práve tlačenie peňazí spôsobilo, že za bezpečné štátne dlhopisy platia investori záporné úroky a nakoniec dostanú menej peňazí ako požičali. Z tejto situácie dokáže ťažiť aj Slovensko, ktoré v aukcii konanej 21. marca 2016 predalo dlhopisy s dvaapolročnou dobou splatnosti za úrok mínus 0,125 percenta. Vysoké výnosy pri dlhopisoch dnes ponúkajú len krajiny s vysokým rizikom nesplatenia vlastných dlhov.

Pri podielových fondoch ľudia musia počítať s tým, že obdobie vysokých ziskov striedajú časy prudkých pádov. „Kľúčovým predpokladom úspešného investovania do podielových fondov je dodržanie investičného horizontu, ktorý predstavuje pri zmiešaných fondoch niekoľko rokov. V tomto časovom horizonte môže na finančných trhoch dôjsť k viacerým obdobiam zvýšeného rizika a práve dostatočná trpezlivosť umožňuje investorovi byť z dlhodobého hľadiska úspešný,“ uviedla Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky. Podielové fondy totiž z dlhodobého hľadiska väčšinou vždy dobehli aj vysoké straty.

Optimálnou investičnou stratégiou pri akciových podielových fondoch je pravidelné mesačné investovanie. V časoch pádu cien akcií investor totiž za tie isté peniaze nakúpi viac cenných papierov, ktoré mu pomôžu zarobiť oveľa viac peňazí v časoch ekonomického rastu. „Vo všeobecnosti sa dnes väčšine ľudí oplatí viac zvažovať pôžičku, ako šetriť. Rekordne nízke úroky sú dnes aj pri hypotékach a ľudia sa dnes môžu dostať oveľa lacnejšie k vlastnému bývaniu ako pred pár rokmi,“ uzavrel Ovčarik. Najnižšie úroky pri hypotékach aktuálne atakujú úroveň okolo 1,5 percenta za rok a pri spotrebných úveroch si ľudia na kúpu auta dokážu požičať za ročný úrok vo výške 4,9 percenta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úroky #termínované vklady #sporenie