Nemci chcú zrušiť raje

Vzniknúť by mali aj medzinárodné registre, v ktorých bude možné vyhľadať všetkých ľudí, ktorí sú v pozadí týchto spoločností.

11.04.2016 09:00 , aktualizované: 12.04.2016 09:06
debata (16)

Takto by mal štát prehľad o tom, či vo firme nie sú len nastrčené biele kone, cez ktoré sa robia nekalé obchody. Zmeniť by sa mala aj premlčacia lehota na daňové priestupky. V budúcnosti začne plynúť až vtedy, keď si daňovník splní povinnosť o poskytnutí informácií.

„V súčasnosti zaniká právo dorubiť daň na Slovensku už po piatich rokoch, len v prípade uplatňovania medzinárodných zmlúv v oblasti daní je to po desiatich rokoch. Dôležité by bolo, aby Slovensko zaviedlo osobné ručenie konateľa za krátenie dane. Potrebné by bolo tiež prijatie osobitnej trestnoprávnej úpravy v oblasti daní podobne, ako je to v Nemecku alebo v Rakúsku,“ povedal pre Pravdu expert na daňové právo poradenskej spoločnosti Grant Thornton Slovensko Wilfried Serles. K zmenám európske štáty pritlačilo prevalenie kauzy Panamských dokumentov, v ktorých sa objavili mená prominentých klientov. Panamská poradenská firma Mossack Fonseca takmer 40 rokov zakladala spoločnosti v daňových rajoch. Často so zámerom preprať špinavé peniaze.

Schäuble tlačí aj na krajiny, ktoré ešte nepristúpili k dohode o výmene daňových informácií. Doteraz sa k nej pripojilo 93 krajín, vrátane Slovenska. Do platnosti vstúpi od budúceho roka. V praxi ide o to, že finančné inštitúcie v únii musia zisťovať daňovú rezidenciu svojich klientov podľa predpísaných postupov a každoročne hlásiť zistené dáta za predchádzajúci rok kompetentnému orgánu štátnej správy – teda finančnej správe. Výnimka bola priznaná Rakúsku, ktoré má oproti ostatným členským štátom ročný odklad.

Problémoví Američania?

Schäuble hovorí aj o vytvorení „čierneho zoznamu“, na ktorý by sa mohli dostať krajiny, ktoré sa k automatickej výmene údajov nepripoja. To by znamenalo, že určité finančné transakcie s týmito krajinami by neboli povolené. „Teraz sa zvyšuje tlak na krajiny, ktoré sa nepridali, napríklad USA,“ povedal Schäuble. „Bolo by žiaduce, aby sa na globálnej výmene informácií podieľalo čo najviac štátov. Daňové raje predstavujú rakovinový nádor západných demokracií. Preto musí byť tento rakovinový nádor odstránený skôr, ako demokratické štáty utrpia ešte väčšie škody,“ poznamenáva Serles.

O automatickej výmene informácií v daňovej oblasti na celosvetovej úrovni sa začalo hovoriť ešte v roku 2014. Prišla s tým OECD (Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj), keď vydala tzv. Štandard pre automatickú výmenu informácií v daňovej oblasti (AEOI). Na základe toho partnerské štáty uzatvorili medzi sebou bilaterálne alebo multilaterálne dohody. Tie hovoria o vzájomnej výmene dohodnutých informácií o svojich daňových subjektoch.

Štandard nadviazal na výsledky spolupráce medzi USA a štátmi G5 (Čína, India, Brazília, Mexiko a Juhoafrická republika), a preto sa obsahom aj štruktúrou veľmi nápadne podobá na bilaterálnu medzivládnu dohodu navrhnutú pre implementáciu FATCA. Hlavný rozdiel medzi týmto štandardom a dohodou v oblasti FATCA je, že kým FATCA požaduje zisťovanie a hlásenie výlučne amerických daňových subjektov, štandard OECD požaduje zisťovanie a hlásenie daňových rezidentov všetkých zúčastnených krajín. Kvôli celosvetovému charakteru tohto štandardu sa mu zvykne neformálne hovoriť aj „globálna FATCA“, alebo v skratke GATCA.

K dnešnému dňu pristúpilo k AEOI prostredníctvom podpísania multilaterálnej dohody o výmene daňových informácií 93 krajín. Okrem štátov EÚ aj štáty ako napríklad Britské panenské ostrovy, Kajmanie ostrovy, Guernsey, Jersey, Faerské ostrovy, Gibraltár, ale aj Švajčiarsko či Lichtenštajnsko. Tieto štáty sa zaviazali, že do konca roka 2015, respektíve 2016 v prípade Švajčiarska, Rakúska, Albánska a ostrovného štátu Aruba, implementujú do svojich právnych poriadkov požiadavky na výmenu daňových informácií. Ďalších 41 krajín, vrátane Ruska a Číny, k štandardu OECD síce zatiaľ formálne nepristúpilo, zaviazalo sa však, že tak urobí do konca tohto roka.

Prídu tresty

Vo Veľkej Británii sa najnovšie tamojšia vláda chystá sprísniť trestnoprávnu zodpovednosť firiem, ktoré nedokážu zabrániť svojim pracovníkom v napomáhaní daňových únikov. Prísnejšie trestanie nepoctivých podnikateľov, ktorým napríklad za neodvádzanie daní hrozí zrušenie firmy a väzenie, bude od júla tohto roka realitou aj na Slovensku. Britský premiér David Cameron chce novú podobu zákona predstaviť do konca roka. Pod paľbu kritiky sa dostal minulý týždeň po tom, čo sa meno jeho zosnulého otca Iana objavilo v Panamských dokumentoch. Riadil totiž 30 rokov investičný fond, založený spoločnosťou Mossack Fonseca, so sídlom na Bahamách. Zisky z fondu neboli roky zdaňované v Británii. „Táto vláda už urobila viac než ktorákoľvek iná, aby urobila kroky proti korupcii vo všetkých jej podobách, ale ideme ďalej,“ povedal včera Cameron pred členmi Dolnej smemovne britského parlamentu.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #daňový raj #Nemecko #Wolfgang Schäuble #panamské dokumenty