OECD zorganizuje debatu o panamských dokumentoch

Vládni predstavitelia z celého sveta vyzvali Organizáciu pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), aby usporiadala mimoriadny projektový míting siete JITSIC (Joint International Tax Shelter Information and Collaboration) v súvislosti so škandálom Panama Papers.

10.04.2016 23:30
debata (5)

Cieľom stretnutia je skúmanie možností spolupráce a výmeny informácií vo svetle odhalení, ktoré priniesli Panama Papers. Cieľom je aj dohodnutie koordinovaného postupu. Míting by sa mal uskutočniť 13. apríla v Paríži.

JITSIC je sieť združujúca predstaviteľov daňovej správy, ktorí reagujú na globálne riziká v daňovej oblasti prostredníctvom aktívnej spolupráce a rýchlej a efektívnej výmeny informácií. Sieť JITSIC je dobrovoľná, pričom je otvorená pre členov Fóra OECD o daňovej správe.

Pod heslom Panama Pa­pers (Panamské dokumenty) informovali skôr v apríli médiá po celom svete o firmách v takzvaných daňových rajoch, v ktorých politici, podnikatelia, rôzni prominenti, kriminálnici či športovci „ukryli“ vysoké finančné čiastky. Informácie pochádzajú z obrovského úniku 11,5 milióna dokumentov panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca. Podľa správ ukazujú, ako pomáhala klientom prepierať peniaze, vyhýbať sa sankciám a unikať plateniu daní, ako aj jej spojenie okrem iných so 72 súčasnými alebo bývalými šéfmi štátov, vrátane diktátorov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #OECD #panamské dokumenty