Spotreba elektriny na Slovensku by mala rásť

Spotreba elektriny na Slovensku by mala v nasledujúcich rokoch pomaly rásť. Predpokladá to vo svojom desaťročnom pláne rozvoja Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS), ktorá je prevádzkovateľom elektrizačnej prenosovej sústavy.

10.04.2016 13:22
debata (10)

"Priemerný medziročný rast spotreby elektriny sa do roku 2025 očakáva na úrovni 1,03 %,“ uviedla v pláne SEPS. Podľa tohto predpokladu by sa malo na Slovensku v roku 2025 ročne spotrebovať takmer 32 terawatthodín elektriny. Do spomínaného roku by sa tak mala spotreba elektriny zvýšiť o viac ako tri terawatthodiny.

Do ďalších rokov sa počíta s rastom ekonomiky so znižujúcou sa energetickou náročnosťou, čo by bolo v súlade s prioritami platnej energetickej politiky nielen Slovenska, ale aj Európskej únie. „V scenároch rozvoja hospodárstva sú už založené predpoklady na prirodzené úspory energie, ktoré vyplývajú zo zmeny štruktúry priemyslu a vplyvov konkurenčného trhového prostredia. Na strane spotreby sa už predpokladajú nové typy spotreby, ako je elektromobilita či smart technológie,“ uvádza sa v pláne rozvoja prenosovej sústavy na roky 2016 až 2025.

Okrem spotreby elektriny počíta SEPS aj s nárastom výrobných kapacít na Slovensku. Počas najbližších desiatich rokov sa očakáva nárast inštalovaného výkonu zdrojov elektriny o viac ako tisíc megawattov. Vďaka tomu by sa malo na Slovensku ročne vyrobiť o 10 terawatthodín elektriny viac, ako je tomu v súčasnosti. Výrobné kapacity navýšia najmä dva nové bloky Atómovej elektrárne Mochovce, ktoré by po postupnom navýšení ich inštalovaného výkonu na dvakrát 530 megawattov mohli ročne vyrobiť až takmer 9 terawatthodín elektriny. Zvýšený nárast inštalovaného výkonu predpokladá slovenský prevádzkovateľ prenosovej sústavy aj v obnoviteľných zdrojoch.

O budúcu bezpečnosť a spoľahlivosť slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy sa firma SEPS neobáva, aj keď v niektorých prípadoch očakáva napätú situáciu. Po dokončení tretieho a štvrtého mochoveckého jadrového bloku bude podľa štátneho podniku sústava z hľadiska zabezpečenia silovej elektriny bezpečná aj v prípade neprevádzkovania fosílnych zdrojov elektriny, a to paroplynov v Malženiciach a v Bratislave a štyroch blokov v tepelných elektrárňach v Novákoch a vo Vojanoch. Z hľadiska zabezpečenia nevyhnutného objemu systémových služieb však v prípade odstavenia, respektíve neprevádzkovania spomínaných fosílnych zdrojov očakáva SEPS situáciu napätú. „V regulačnej oblasti Slovenska bude reálne chýbať približne 30 až 40 % požadovaného objemu regulačných rezerv,“ konštatuje sa v desaťročnom pláne, podľa ktorého by mala SEPS do roku 2025 pre zachovanie bezpečnosti a spoľahlivosti prenosovej sústavy preinvestovať 795 miliónov eur.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #SEPS