Banky v Poľsku prerátajú hypotéky, náklady si možno rozložia

Banky v Poľsku si možno budú môcť rozložiť náklady konverzie hypotekárnych úverov poskytnutých v cudzej mene na poľské zloté na niekoľko rokov.

09.04.2016 14:14
debata

Oznámil to v piatok hovorca kancelárie poľského prezidenta Marek Magierowski. V januári poľský prezident Andrzej Duda predložil návrh zákona o konverzii úverov poskytnutých vo švajčiarskych frankoch na poľské zloté, ktorý však čelil kritike, pretože by príliš zaťažil banky.

„Kancelária (prezidenta) pracuje na zmenách návrhu zákona o konverzii úverov. Rozloženie nákladov bánk na viacero rokov je jedna z možností,“ povedal Magierowski.

Poľský úrad pre dohľad nad finančnými trhmi oznámil, že na základe navrhovaného zákona by sa náklady konverzie pre banky mohli vyšplhať na takmer 70 mld. PLN. V porovnaní s vlaňajšími ziskami poľského bankového sektora by náklady boli takmer 8-násobne vyššie, čo by mohlo sektor poškodiť. Miestne rádio RMF FM v piatok uviedlo, že v rámci jednej z možností zmien návrhu zákona by centrálna banka krajiny alebo záručný fond poskytli bankám úver na konverziu. Bankám by to umožnilo rozložiť si celkové náklady na najbližších 20 až 30 rokov, pričom by ročne splatili 2 až 3 mld. PLN.

Devízové hypotekárne úvery prevažne vo švajčiarskych frankoch má v Poľsku viac ako pol milióna ľudí. Ich celková hodnota predstavuje zhruba 172 mld. PLN alebo 10 % hrubého domáceho produktu krajiny. Väčšinu z týchto úverov si dlžníci brali pred vypuknutím dlhovej krízy v roku 2008 v snahe profitovať z nízkych švajčiarskych úrokových sadzieb. Kurz franku voči zlotému sa však medzičasom zhodnotil o viac ako 80 %, čo dlžníkom výrazne zdražilo splácanie pôžičiek.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #banky