Odberateľom sa pre jadro nebude zvyšovať cena elektriny

Slováci vo svojich faktúrach za elektrinu platia aj za likvidáciu jadra, za takzvaný zadný palivový cyklus. Výška poplatku na vyraďovanie jadrových zariadení či jadrového odpadu sa každoročne mení od júla v závislosti od minuloročnej inflácie. Tento rok však elektrina pre zvyšovanie poplatku na likvidáciu jadra nezdražie.

08.04.2016 14:52
debata

"Na základe hodnoty koeficientu jadrovej inflácie vydaného Štatistickým úradom SR za minulý rok vo výške 0,0 % sa efektívna sadzba odvodu z dodanej elektriny od 1. júla tohto roka nemení a zostáva na hodnote 3,21 eura za megawatthodinu,“ informoval v oznámení predseda Rady správcov Národného jadrového fondu Ladislav Éhn.

Za likvidáciu jadra by mali spotrebitelia zaplatiť vo svojich koncových cenách elektriny v tomto roku takmer 71 miliónov eur. Počíta s tým rozpočet verejnej správy na roky 2016 až 2018. Podľa predpokladov by mali odberatelia elektriny v ďalších rokoch prispieť na likvidáciu jadra 72 až 74 miliónmi eur. Celkovo by mal Národný jadrový fond (NJF), ktorý má na starosti vyraďovanie jadrových zariadení a nakladanie s vyhoreným jadrovým palivom a rádioaktívnymi odpadmi, v tomto roku disponovať rozpočtom na úrovni 1,49 mld. eur.

Okrem odberateľov elektriny prispieva na účet fondu aj prevádzkovateľ jadrových zariadení, ktorým je na Slovensku spoločnosť Slovenské elektrárne. Tá by mala v tomto roku dať na likvidáciu jadra viac ako 61 miliónov eur. V ďalších rokoch by sa mali príspevky od prevádzkovateľa jadrových zariadení výraznejšie zvyšovať. V roku 2017 by to malo byť takmer 76 miliónov eur a o rok neskôr už 97 miliónov eur. Štátny rozpočet totiž už počíta s tým, že v ďalších rokoch sa dostanú do prevádzky nové jadrové bloky Atómovej elektrárne Mochovce.

Národný jadrový fond vznikol v roku 2006. Účelom jadrového fondu je sústreďovať finančné prostriedky. Na zadný palivový cyklus sa skladajú prevádzkovatelia jadrových zariadení, ako aj spotrebitelia elektrickej energie. Spotrebitelia platia v cenách elektriny 3,21 eura za každú odobratú megawatthodinu. Prevádzkovatelia platia do Národného jadrového fondu ročný fixný poplatok vo výške 13,4 tis. eur za každý megawatt inštalovaného výkonu, pričom táto suma je každoročne valorizovaná o infláciu. Prevádzkovatelia jadrových zariadení platia aj variabilný príspevok, ktorý je stanovený vo výške 5,95 % z predajnej ceny elektriny vyrobenej v jadrovom zariadení za uplynulý rok.

debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina