Panamské dokumenty položili aj šéfa rakúskej banky

Generálny riaditeľ rakúskej banky Hypo Landesbank Vorarlberg Michael Grahammer odstupuje z funkcie.

08.04.2016 07:30
debata (17)

Banka totiž bola spomenutá v kauze panamských dokumentov, ktorá mapuje prevody peňazí do daňových rajov. Ide o jedného z prvých vrcholových bankárov, ktorý v súvislosti s kauzou končia vo funkcii. Grahammer povedal, že banka ani on sám zákon neporušili, ale že sa tak rozhodol čiastočne aj pre tlak médií.

Kauza panamských dokumentov (Panama Papers) vypukla v nedeľu, keď svetové médiá zverejnila výsledky svojho ročného pátrania v rozsiahlych materiáloch uniknutých z panamskej poradenskej spoločnosti Mossack Fonseca. Tá viac ako tri desiatky rokov pomáhala zakladať firmy v daňových rajoch. Úrady v niektorých krajinách už začali vyšetrovanie, ktoré má odhaliť prípadné daňové úniky či ďalšie delikty.

Jednou z viac než stovky mediálnych organizácií, ktoré sa uniknutým záznamy preberali, bola rakúska ORF. Tá tvrdí, že Hypo Landesbank Vorarlberg je s offshoreovými spoločnosťami prepojená prostredníctvom správcov v Lichtenštajnsku. Jedna z týchto firiem je spájaná s ruským miliardárom a priateľom ruského prezidenta Vladimira Putina Gennadijom Timčenkom, uviedla agentúra AP.

Na čele Hypo Landesbank Vorarlberg, ktorej väčšinovým vlastníkom je spolková krajina Vorarlbersko, stál Grahammer od roku 2012. O svojom rozhodnutí odstúpiť informoval nečakane v stredu večer, uviedla spoločnosť vo štvrtkovom oznámení. K odchodu, ktorý je vraj výsledkom udalostí z posledného roka, ho nakoniec prinútili „predčasné úsudky médií“. Banka aj on sám ale konali v súlade so zákonom, uviedol vo vyhlásení.

Rakúsky regulátor finančných trhov FMA teraz skúma, či Hypo Vorarlberg a ďalšia rakúska banka spomínaná v správach o kauze, totiž Raiffeisen Bank International, podnikli požadované kroky, ktoré majú zamedziť praniu špinavých peňazí.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #panamské dokumenty