Riešenie mliečnej krízy nemá mať dopad na rozpočet

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná chce, aby riešenie mliečnej krízy nemalo dodatočný dopad na štáty rozpočet.

07.04.2016 12:00
debata

„Opatrenia na riešenie krízy musia byť takého charakteru, aby sa dali uskutočniť zvnútra agrorezortu, a aby nevyvolávali požiadavky na zdroje zo štátneho rozpočtu,“ uviedla Matečná v stanovisku pre agentúru SITA.

Opatreniami, ktoré by mali pomôcť pri riešení problému mlieka a jeho prebytkov, sa bude zaoberať pracovná skupina zriadená ministerkou. Podľa Matečnej je tiež potrebné zamerať sa na propagáciu mliečnych výrobkov a zapracovať na budovaní spotrebiteľského patriotizmu.

Rada Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka navrhla okrem vytvorenia pracovnej skupiny aj ďalšie opatrenia. Podľa nej treba zabrániť dovozu mlieka a mliečnych výrobkov za dumpingové ceny, zvýšiť podiel slovenského mlieka v obchodnej sieti, realizovať propagačné a informačné aktivity a podporiť aktivity súvisiace so zvýšením spotreby mlieka a mliečnych výrobkov v školách a verejnom stravovaní. Riešenie tiež vidí v kompenzácií strát prvovýrobcov, zavedení systému podpory prvovýroby mlieka, či umožnení predaja nadprodukcie mlieka do štátnych hmotných rezerv.

Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka tvrdí, že budúcnosť sektoru prvovýroby a spracovania mlieka na Slovensku je ohrozená, čo ovplyvní aj zamestnanosť v týchto a nadväzujúcich sektoroch. Podľa zväzu sa výrobu mlieka chystá ukončiť asi 20 podnikov, ktoré chovali takmer štyritisíc kráv s produkciou takmer 30 miliónov kilogramov mlieka.

debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #mlieko