Kažimír: Daňové raje sú hnusné, Panama je len špičkou ľadovca

Kauza Panama Papers (Panamské dokumenty) je podľa ministra financií Petra Kažimira záležitosť finančnej správy, daňovej kobry, polície a prokuratúry.

06.04.2016 12:00
debata (3)

Minister je tiež rád, že slovenskí občania a slovenské firmy neobsadzujú prvé miesta v Panama Papers. „To je všetko vlastne dôkaz o tom, že to, čomu sa venujeme štyri roky a chceme sa tomu venovať ďalej, má význam, pretože fungovanie daňových rajov je jedna hnusná vec a všetci asi tušíme, že je to len špička ľadovca,“ povedal pred stredajším rokovaním vlády novinárom Kažimír.

Pod heslom Panama Papers informovali v nedeľu večer médiá po celom svete o firmách v tzv. daňových rajoch, v ktorých politici, podnikatelia, rôzni prominenti, kriminálnici či športovci „ukryli“ vysoké finančné čiastky. Informácie pochádzajú z obrovského úniku 11,5 milióna dokumentov panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca. Podľa správ ukazujú, ako pomáhala klientom prepierať peniaze, vyhýbať sa sankciám a unikať plateniu daní, ako aj jej spojenie okrem iných so 72 súčasnými alebo bývalými šéfmi štátov, vrátane diktátorov.

Odkrývanie spleti schránkových firiem z dokumentov panamskej spoločnosti Mossack Fonseca však pokračuje aj s dosahom na Slovensko. České centrum pre investigatívnu žurnalistiku totiž v utorok informovalo, že v dokumentoch Panama Papers sa nachádza aj minimálne 115 záznamov klientov spojených so Slovenskom. Ďalšie mená sa objavujú aj v zoznamoch iných krajín, preto nie je vylúčené, že slovenských klientov panamskej firmy bude pribúdať.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Panama #panamské dokumenty