Moody's varovala Poľsko, že ústavná kríza zhoršuje jeho povesť

Poľsko sa nachádza v ústavnej kríze, ktorá negatívne pôsobí na rating krajiny a mohlo by to poškodiť investičné prostredie. Uviedla to medzinárodná ratingová agentúra Moody's vo vyhlásení, ktoré zverejnila v pondelok.

04.04.2016 20:38
debata (2)

Agentúra sa tak vyjadrila pred naplánovanou revíziou ratingu Poľska, ktorú sa chystá zverejniť 13. mája a po tom, čo medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's hodnotenie úverovej spoľahlivosti Poľska v januári zhoršila.

„Poľsko čelí zvýšeným politickým rizikám v dôsledku svojej ústavnej krízy,“ konštatovala agentúra Moody's. „Tento vývoj by mohol poškodiť príťažlivosť Poľska pre zahraničných investorov,“ dodala. S&P v januári znížila rating krajiny z úrovne A- s pozitívnym výhľadom na stupeň BBB+ a pridelila mu negatívny výhľad. Odôvodnila to tým, že vládnuci konzervatívci oslabili nezávislosť kľúčových inštitúcií, osobitne ústavného súdu.

V rámci troch hlavných medzinárodných ratingových agentúr hodnotí Moody's v súčas­nosti úverovú spoľahlivosť Poľska najlepšie. Od agentúry má teraz krajina rating na úrovni A2. Fitch pripisuje Poľsku o jeden stupeň horšiu známku. Ratingy od oboch týchto agentúr sú so stabilným výhľadom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #rating #Moody's