Rusi v marci ťažili ropu rekordným tempom

Ťažba ropy v Rusku v marci stúpla o 0,3 percenta na 10,91 milióna barelov denne. Vyšplhala sa tak na najvyššiu úroveň za takmer 30 rokov. Vyplýva to z údajov ruského ministerstva energetiky.

03.04.2016 21:39
debata (35)

Minister energetiky Alexander Novak však uviedol, že tento nárast produkcie nebude predstavovať prekážku pre pripravovanú dohodu o zmrazení ťažby ropy na januárových úrovniach.

Na zmrazení produkcie ropy sa vo februári predbežne dohodli Saudská Arábia, Rusko, Venezuela a Katar. Podmienili to ale obdobnými kroky u ďalších popredných producentov. Ťažobnej krajiny budú o návrhu na zmrazenie ťažby rokovať 17. apríla v katarskom meste Dauha.

Cieľom návrhu je podporiť ceny ropy, ktoré sú pod tlakom kvôli previsu ponuky nad dopytom. V polovici februára ceny ropy zostúpili až na dvanásťročné minimá, odvtedy však kvôli vyhliadkam na koordinované obmedzenie ťažby stúpli zhruba o polovicu.

Za marcovým nárastom ťažby ropy v Rusku podľa agentúry Reuters boli malé ropné spoločnosti, ktorých produkcia sa zvýšila o 1,5 percenta. Ťažba najväčšej ruskej ropnej firmy Rosnefť sa znížila o 0,7 percenta, mierny pokles vykázali aj ďalšie veľké ropné podniky Lukoil a Surgutneftegaz.

Údaje ministerstva energetiky tiež ukázali, že produkcia zemného plynu v Rusku sa v marci zvýšila na 53,98 miliardy kubických metrov z februárových 52,92 miliardy.

Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom tento týždeň uviedla, že v prvom štvrťroku zvýšila dodávky zemného plynu do Európskej únie a Turecka o 28,6 percenta na 44,4 miliardy kubických metrov.

Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má monopol na vývoz tejto strategicky dôležitej suroviny z Ruska prostredníctvom plynovodov. Firma je kľúčovým dodávateľom plynu pre rad európskych krajín vrátane Slovenskej republiky.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko